PLAN POSTOJI: Nikšić i Dizdar razgovarali s Hurtićem o nastavku procesa zatvaranja kolektivnih centara

Tema sastanka bili su prioriteti u budućoj saradnji u čijem vrhu su aktuelni planovi za završetak procesa zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH, a premijer Nikšić iskazao je punu podršku ovom procesu.

  • Vijesti

  • 08. Maj 2023  

  • 0

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar izbjeglica i raseljenih lica Nerin Dizdar susreli su se danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlidom Hurtićem.

Tema sastanka bili su prioriteti u budućoj saradnji u čijem vrhu su aktuelni planovi za završetak procesa zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH, a premijer Nikšić iskazao je punu podršku ovom procesu.

“Želim da se ovi projekti privedu kraju kako bi se svim ljudima koji se još nalaze u takvim smještajima konačno omogućio normalan život i status. Vlada Federacije će podržati sve što bude trebalo uraditi u tom procesu, a naročito kada je riječ o projektima koji se provode putem državnih institucija”, kazao je Nikšić.

Ministar Hurtić precizirao je da se sada radi na projektu CEB 3, koji podrazumijeva nastavak kreditnog aranžmana kod Razvojne banke Vijeća Evrope po povoljnim uslovima i grace periodom.

Inače, projekt CEB jedan je od uspješnijih, namijenjen stambenom zbrinjavanju najranjivijih kategorija stanovništva BiH i finansira se iz kreditnih sredstava. Do kraja prošle godine od Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice ugovorena je izgradnja ili rekonstrukcija 1.857 stambenih jedinica.

“Prema procjenama na području Federacije BiH potrebno je završiti 271 stambenu jedinicu u 14 lokalnih zajednica. Radi se o ciljanim sredstvima za čiju potrošnju ćemo uvesti i poseban monitoring. Tim projektom bi trebali zatvoriti sve kolektivne centre i alternativne smještaje u BiH. Država potpisuje međunarodni ugovor o kreditu i praktično je garant, a entiteti na osnovu supsidijarnih sporazuma vraćaju dug u onom omjeru koliko se zaduže, odnosno koliko sredstava povuku”, pojasnio je Hurtić.

Federalni ministar Dizdar istakao je dosadašnji angažman Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica koje je implementator ovog projekta u Federaciji, te je pružio podršku zatvaranju kolektivnih centara i alternativnih smještaja u BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...