"KATOLIČKI TJEDNIK" HVALI CHRISTIANA SCHMIDTA: "U pravu je Vioki predstavnik, izjave reisa Kavazovića nisu u službi mira!"

"Obje s pravom! I obje zato što ni po čemu nisu u službi mira i pomirenje, nego upravo suprotno", navodi glavni urednik Katoličkog tjednika.

  • Društvo

  • 08. Maj 2023  

  • 7

"Visoki predstavnik Christian Schmidt ne mari, izgleda, za čaršijska naklapanja ni mangupljenja, nego načelom 'Ni po babu, ni po stričevima', govori kako u BiH jest", piše Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkog tjednika, lista Vrhbosanske nadbiskupije.

Vajdner dalje konstatira da su se u Schmidtovom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a našle izjave reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića i mitropolita dabrobosanskog gosp. Hrizostoma.

"Obje s pravom! I obje zato što ni po čemu nisu u službi mira i pomirenje, nego upravo suprotno", navodi glavni urednik Katoličkog tjednika.

"Dok se iz nacionalnoga tabora ovoga drugoga, poslovično suprotstavljenoga međunarodnim predstavnicima, nisu ni obazirali, dotle su iz zajednice prvoga – naviknute da im međunarodni poklisari podilaze i ispunjavaju želje – ili besmisleno pravdali ili govorili o zavjeri protiv muslimana, izražavajući zgražanje kako to da u negativnom kontekstu nema nikoga od Hrvata", dodaje glavni urednik Katoličkog tjednika koji ne krije oduševljenje što se reis Kavazović u negativnom kontekstu spominje i Izvještaju OHR-a. 

Vajdner smatra da je reis Kavazović neprikladno odgovorio Christianu Schmidtu.  

"Komentirajući Schmidtov izvještaj ef. Kavazović je ponovio svoj stav opet koristeći isti fond riječi: 'Uvijek ću braniti svoju domovinu, a to je i sveta dužnost svakog muslimana. Neka Schmidt piše svoje izvještaje, to mu je posao'. Uvažavajući instituciju reisul-uleme koju Husein ef. Kavazović sam stavlja u negativnu poziciju pred licem svijeta, valja istaknuti kako je prije svega – al’ uistinu prije svega – sveta dužnost svakog normalnog čovjeka, pa onda i vjernika, učiniti sve da do rata nikada ne dođe! Na to poglavito ljudi vjere moraju stavljati naglasak potičući i političare da usvoje isto kao svoj habitus i način djelovanja unutar legitimnih političkih nadmetanja. Jer mir se ne gradi, niti se ikad gradio koristeći rječnik rata bez obzira što na njemu stoje naljepnice domoljublja i patriotizma", konstatira, između ostalog, glavni urednik Katoličkog tjednika.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...