HLADAN TUŠ ZA VUČIĆA IZ STRASBOURGA: Srbija ne napreduje prema Europskoj uniji, Željana Zovko i Tonino Picula prednjačili u kritikama na račun vlasti...

"Kao što Moskva negira ukrajinsku naciju, tako Beograd negira više nacija jugoistoka Europe", zaključio je Ilčić.

  • Evropa

  • 10. Maj 2023  

  • 5

Zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o Srbiji, zaključivši kako ona mora raditi na demokratskim standardima i vladavini prava te kako ne može napredovati na putu prema Europskoj uniji bez uvođenja sankcija Rusiji.

Zastupnici su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o izvještaju o Srbiji slovačkog zastupnika Vladimira Bilčika koje je on sažeo temeljnom porukom: "Za značajni napredak potrebne su značajne reforme."

On je naglasio da Beograd mora raditi na jačanju vladavine prava i sudstva, borbe protiv organiziranog kriminala, kako treba jačati neovisne medije, da dijalog s Prištinom mora dovesti do rezultata te se Srbija mora uskladiti s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Slovak je naglasio da sukobi devedesetih ostaju definirajuća tačka srbijanske politike te da će europski put Srbije patiti sve dok se to ne promijeni.

Zastupnici izrazili saučešće Srbiji

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi također je naglasio da je neusklađenost Srbije s europskom vanjskom politikom ozbiljan problem, kao i neprocesuiranje ratnih zločina. Srbija je uz Bjelorusiju jedina europska zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu.

Gotovo svih dvadesetak zastupnika koji su sudjelovali u raspravi, među njima velik broj hrvatskih, složio se da Srbija mora uvesti sankcije te pokazati iskrenu želju za članstvom u Uniji.

Srbiju su branili Thierry Mariani, član Nacionalnog okupljanja desničarske francuske političarke Marine Le Pen, te irski anti-establishment dvojac Clare Daly i Mick Wallace, naglašavajući kako Srbija ima pravo zadržati odnose s Rusijom, a EU se ne treba u to miješati. Svi zastupnici izrazili su sućut Srbiji zbog nedavnih pucnjava u kojima je živote izgubilo 17 ljudi.

Nestali u ratu su i dalje otvoreno pitanje

Hrvatska zastupnica Europske pučke stranke Željana Zovko je nakon sućuti rekla kako je Srbiji vrijeme za razmišljanje kad će prestati glorifikacija i retorika nasilja. Ona je kazala kako želi da Srbija bude dio europske obitelji, no kako je za to nužno usklađivanje sa zajedničkom vanjskom politikom. 

"Rasvjetljavanje sudbine više od 1.800 nestalih iz Domovinskog rata mnoge i dalje sprečava da krenu naprijed i dostojanstveno tuguju", istaknula je pa pozvala Srbiju da također intenzivira rad na osudi govora mržnje i veličanja ratnih zločinaca.

Picula: Osobna vlast jednog čovjeka i toksični mediji najveći su problem u Srbiji

Zastupnik socijalista i demokrata Tonino Picula govorio je o kroničnim problemima Srbije - osobnoj vlasti jednog čovjeka, okupacije države i njenih institucija, veličanju ratnih zločinaca i toksičnoj medijskoj sceni. Picula je naglasio da posebnu odgovornost za komunikaciju demokratskih vrijednosti sa Srbijom ima EPP u čijem članstvu se nalazi Vučićeva stranka.

Ladislav Ilčić, predstavnik konzervativaca i reformista, rekao je da Srbija nije predana europskim vrijednostima i nikad to nije bila. Naglasio je da je Srbija sto ili više godina radila sve što danas radi Rusija, ne samo oružjem kao prije trideset godina nego i krađom kulture i jezika.

"Kao što Moskva negira ukrajinsku naciju, tako Beograd negira više nacija jugoistoka Europe", zaključio je Ilčić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...