OGLASIO SE BEĆIROVIĆEV KABINET: Nije se insistiralo da Vranješ bude isključen iz posjete Zagrebu

Kako su tokom dana objavili mediji u RS-u, a potvrdio i sam ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ Bećirović je navodno tražio da on bude isključen iz protokola sutrašnje posjete.

  • Vijesti

  • 10. Maj 2023  

  • 3

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović u četvrtak će u Zagrebu imati susret sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, kao i sa premijerom Andrejem Plenkovićem.

Kako su tokom dana objavili mediji u RS-u, a potvrdio i sam ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ Bećirović je navodno tražio da on bude isključen iz protokola sutrašnje posjete.

Na takve informacije reagirao je Bećirovićev kabinet.

"Netačne su izjave da se insistiralo na isključivanju ambasadora iz protokola njegove posjete Republici Hrvatskoj. Bavljenje etničkim, ‘krvnim zrncima’ je imanentno podrivačima države Bosne i Hercegovine i nije primjereno profesionalnom djelovanju. Umjesto što iznosi netačne i proizvoljne informacije, bilo bi umjesnije da se suzdrži od neovlaštenog, neodgovornog i nediplomatskog postupanja i neutemeljenih izjava, koje je davao proteklih sedmica u vezi s državnim imovinom. Skandalozna je izjava ambasadora 'da je Bosna i Hercegovina sastavljena državna zajednica' koja nema državnu imovinu. Ovakve skandalozne izjave govore da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Posebno zabrinjava da je ambasador degradirao i ustavnu poziciju Ustavnog suda BiH, što samo govori da on očigledno ne poznaje ustavno-pravni sistem naše države", navodi se u zvaničnom saopćenju iz Bećirovićevog kabineta koje potpisuje Alija Kožljak.

Dodaju da posjeta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ima radni karakter, a u delegaciji sudjeluje predstavnik Ambasade BiH u Republici Hrvatskoj.

Na sve ovo je prethodno reagovala predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željke Cvijanovića koja je za SRNU izjavila da je insistiranje Denisa Bećirovića da opunomoćeni ambasador u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola sutrašnje posjete Zagrebu, iz razloga što mu ne odgovara njegova nacionalnost.

Cvijanović dodaje da je to samo jedan od primjera odnosa bošnjačkih političara prema BiH koju navodno štite kao navodno zajedničku državu.

"Neviđeni je presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsjedništva BiH insistira na tome da opunomoćeni ambasador BiH bude isključen iz protokola njegova posjeta jer mu ne odgovara njegova nacionalnost", kazao je za Večernji list Aleksandar Vranješ ističući da je očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH bavi "brojenjem krvnih zrnaca" po DКP-ima, što govori samo o stepenu "srbofobije i šovinizma".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...