SMAJO BEŠO O PREDSJEDAVAJUĆOJ VIJEĆA MINISTARA BiH: "Kako je osoba koja veliča ratne zločince došla na krunisanje kralja?"

"Ovih dana imat ću susrete sa vrlo važnim osobama u Londonu koje ću obavjestiti koga su pozvali na ceremoniju krunisanja kralja Charlesa III. Naravno o tome ću obavjestiti i svoje prijatelje i saradnike iz organizacije koja njeguje sjećanje na Holokaust".

  • Vijesti

  • 10. Maj 2023  10. Maj 2023

  • 3

Stočanin Smajo Bešo, sa britanskom adresom, inače nosilac titule OBE (Order of the British Empire) koju mu je krajem prošle godine dodijelio britanski kralj Charles III, očigledno sa zaprepaštenjem je primio vijest da je predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto prisustvovala prijemu povodom nedavnog krunisanja britanskog kralja.

Bešo se tim povodom oglasio na društvenim mrežama, piše Politički.ba.

“Bez obzira što bilo ko misli o kraljevskoj porodici, bio sam tužan kad sam vidio da se princ i princeza od Velsa susreću s hrvatskom nacionalisticom Borjanom Kjrišto koja otvoreno slavi međunarodno osuđene ratne zločince – one koji su ubijali i silovali članove naših porodica.

Fotografija ispod sa Dariom Kordićem, odgovornim za masakr 120 bosanskih muslimana, isključivo žene i djeca u selu Ahmići.

Pitam se je li kraljevska porodica obavještena o tome s kim se sastaju.

Čovjek bi pomislio da bi britanski predstavnici znali za masakr u Ahmićima – otkrili su ga pripadnici britanske vojske – trupe 1.čete Cheshire regimente predvođene pukovnikom Bobom Stewartom.

Također je iskoristila priliku da se sastane sa mnogim drugim visokim dužnosnicima.

Dehumanizacija Bošnjaka se nastavlja – većina ljudi nikad neće shvatiti kakav je ovo udarac u zube preživjelih", napisao je Bešo na svom Facebook profilu, ispod kojeg je objavio fotografiju Borjane Krišto sa Dariom Kordićem, kao i fotografiju na kojoj se Krišto rukuje sa britanskim princom.


Ko je pozvao Borjanu Krišto da prisustvuje prijemu povodom krunisanja britanskog kralja zasada nema informacija.

Politicki.ba saznaje da je po protokolu, prijemu u Londonu trebala prisustvovati Željka Cvijanović kao predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali, obzirom da je pod sankcijama Velike Britanije i da joj je zabranjen ulazak u tu zemlju, poziv za ceremoniju nije dobila.

Po protokolu, umjesto Cvijanović trebao je biti pozvan Željko Komšić, ali iz nekih razloga je isti zaobiđen.

Navodno je u Sarajevu izlobirano da se Komšić ignorira i pozove Krišto.

Zamoljen da komentira razloge zbog kojih je problematizirao prisustvo Borjane Krišto na ceremoniji krunisanja kralja Charlesa III, Bešo je za Politicki.ba kazao da, poznavajući red i zakone Velike Britanije ne može vjerovati da je na ceremoniju pozvana osoba koja javno podržava osuđene ratne zločince.

"Nezamislivo je da se na ceremoniji pojavi osoba koja presuđenog ratnog zločinca koji je osuđen zbog ubistva civila u Ahmićima, posebno što su taj zločin prvi otkrili britanski vojnici.

Ovih dana imat ću susrete sa vrlo važnim osobama u Londonu koje ću obavjestiti koga su pozvali na ceremoniju krunisanja kralja Charlesa III. Naravno o tome ću obavjestiti i svoje prijatelje i saradnike iz organizacije koja njeguje sjećanje na Holokaust", kazao je za Politicki.ba Smajo Bešo.

Smajo Bešo imao je 8 godina kada su mu 1. jula 1993. godine vojnici HVO-a zarobili oca i odveli u logor Dretelj. U Mostaru su mu ubijeni i članovi bliže familije.

Od 1994.godine živi u Engleskoj, gdje je završio studij arhitekture. Osnivač je i predsjednik humanitarne organizacije Bosnian Genocide Educational Trust (BGET) koja usko sarađuje sa organizacijama koje čuvaju sjećanje na Holokaust.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...