BIVŠI REIS CERIĆ UPOZORAVA: "Upamtite, moja ulemo, ukoliko ne budemo spremni stati jedan uz drugog..."

Drugim riječima, treba prihvatiti Schmidtov izvještaj bez pogovora. To se zove bošnjački fatalizam, koji me najviše brine - navodi Cerić

  • Društvo

  • 11. Maj 2023  11. Maj 2023

  • 4

Bivši reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić poručio je da "iako nema potrebe da komentira, ipak osjeća dug prema novinarima koji su ga pitali šta misli nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt promijenio svoj negativni u pozitivni iskaz o reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću".

- Dakle, imajući na umu da je 2021. njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier povukao njemačko priznanje negatoru genocida u Srebrenici izraelskom profesoru Gideonu Greifu, nadao sam se u moralni senzibilitet njemačke nacije da neće dopustiti da se ponovi gaf u izvještaju njemačkog visokog predstavnika o duhovnom i moralnom simbolu u Bošnjaka. Na sreću, moja očekivanja su se obistinila. Samo velike nacije imaju moć da svoje greške ispravljaju u hodu kako bi ostale uspravne – kazao je Cerić.

Međutim, nastavlja dalje, “Bošnjaci moji, ova tri-četiri dana je za nas bila škola iz koje smo trebali naučiti nekoliko važnih lekcija”.

– Prvo, svaki i najbenigniji negativni zapis o nama, pojedinačno ili kolektivno, ostaje svjedokom dušmanima protiv nas kad im zatreba. Sjetimo se lista “Vox” iz 1990. kad je neko zapjevao: “Leti patka leti guska, ova zemlja biće Turska”. Ova naizgled benigna pjesma korištena je u Hagu kao dokaz protiv nas u smislu da smo imali namjeru napasti Srbiju. Nije trebalo ni dan od objave dijela Schmidtovog negativnog izvještaja o reisu-l-ulemi, a da se ne pojavi teza o tome da mi nismo kao vjera i nacija u “službi mira”. Zato je važna što je Schmidt promijenio svoj negativni iskaz u pozitivno svjedočenje o nama i to pred cijelim svijetom – naglasio je Cerić.

Druga lekcija, poručuje u nastavku, “koju želim podijeliti s vama, dragi Bošnjaci, su poruke, koje sam dobivao od nekih ljudi, među kojima je bilo iskrenih i dobronamjernih prijatelja da nije moguće promijeniti Schmidtov izvještaje te da je to što pokušavam beskorisno”.

– Drugim riječima treba prihvatiti Schmidtov izvještaj bez pogovora. To se zove bošnjački fatalizam, koji me najviše brine. Pitao sam se zar je moguće da uspijevaju da nam, nakon svega – nakon genocida i udruženog zločinačkog poduhvata – ubiju volju da se borimo protiv neistine, da ustanemo protiv laži i nepravde? No, sjetio sam se sličnih komentara od malodušnika kada je bila u pitanju “Pogorelica” i zabrana vjeronauke u školama. Ne umišljam sebi ništa neobično, ali vjerujem da se udruženim, iskrenim i predanim radom može, uz Allahu milost, zaustaviti laž i spriječiti nepravda. Upamtite to, Bošnjaci – naglasio je on.

Na kraju, osvrnuo se na “šutnju uleme”.

– Bez namjere da “popujem”, ali moram prozvati bosansku ulemu, tj. “Udruženje uleme”, koje je, koliko mi je poznato, ostalo nijemo naspram negativnog izvještaja Christiana Schmidta o reisu-l-ulemi. Namjerno ne spominjem ime aktuelnog nositelja ove časne titule, jer je ta titula simbol časti i ugleda iznad osobe, u kojem je svaki musliman i muslimanka, posebno svaki bosanski alim, koji je najpozvaniji i najodgovorniji da čuva amanet, kojeg mu je povjerio Allahov Poslanik Muhammed, a.s., kao svoj miraz na čuvanje do Sudnjeg dana, miraz koji je prepoznatljiv po bijeloj ahmediji, koju najuočljivije simbolizira reisu-l-ulema ne samo na glavi, već i u srcu i umu. Ma kako razumjeli, ali upamtite, moja ulemo, ukoliko ne budemo spremni stati jedan uz drugog, ostat ćemo kratkih rukava i stalno će tražiti od nas da se odričemo jedni od drugih, da se ograđujemo jedni od drugih za njihove potreba te da jedni druge izdajemo za sitne pare – potcrtao je bivši reis.

Cerić je dobitnik dva prestižna njemačka priznanja: Theodor Heuss (2007) i Eugen Biser (2008) za međureligijski dijalog i promociju demokratije. Ova priznanja tada su mu dodijeljena kao reisu-l-ulemi Islamske zajednice u BiH.

– Ukoliko Schmidt ne povuče zlonamjerni izvještaj o reisu-l-ulemi Kavazoviću u UN-u, odričem se javno svih visokih njemačkih priznanja za promociju mira i stabilnosti u Bosni i svijetu. Zamislite da nakon Holokausta Vijeće sigurnosti UN-a imenuje u Njemačkoj visokog predstavnika sa zadatkom da zaštiti njemačke naciste od žrtava Holokausta. Ne možete to ni zamisliti, ali možete praktično vidjeti imenovanje visokog predstavnika za Bosnu, koji ima zadatak da zaštiti negatore genocida i udruženog zločinačkog poduhvata od žrtava genocida i udruženog zločinačkog poduhvata – poručio je bivši reis Cerić.

Nakon ovog njegovog upozorenja dobio je poziv iz Schmidtovog ureda, ali kako je bio spriječen taj dan, poručeno mu je da će zvati sutradan. No, poziva nije bilo, te je on poručio da će ne samo odreći se priznanja, već lično otići u Njemačku i vratiti ih.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...