LENDO OBJASNIO: "Kad su zastupnici trojke digli ruku za Sanju Vlaisavljević znali su šta misli i govori"

Stavovi i tvrdnje koje je Sanja Vlaisavljević iznijela i potvrdila, navodi Lendo, predstavljaju kontinuitet njenih javnih nastupa, koji su u pravilu usmjereni na širenje svih oblika mržnje i netrpeljivosti.

  • Politika

  • 11. Maj 2023  11. Maj 2023

  • 2

Sanja Vlaisavljević, federalna ministrica kulture i sporta, gostujući u programu N1 televizije, kazala je, između ostaloga da ratne zločince nakon odsluženja kazne treba rehabilitovati i složila se sa citiranim riječima Lidije Bradare da ratni zločinci nakon odsluženja kazne nisu više ratni zločinci.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, reagovao je na ove izjave Vlaisavljević, rekavši da “krivično gonjenje ratnih zločina ne zastarijeva, a kazna izrečena Dariju Kordiću za ratne zločine koji obuhvataju i masakar u Ahmićima u kojem je ubijeno 116 Bošnjaka, se ne brišu”.

“Za civilizirani i demokratski svijet, Kordić je bio i ostao isto ono što su i njegovi ideolozi bili nakon procesa u Nirnbergu – ratni zločinac”, istaknuo je Lendo.

Stavovi i tvrdnje koje je Sanja Vlaisavljević iznijela i potvrdila, navodi Lendo, predstavljaju kontinuitet njenih javnih nastupa, koji su u pravilu usmjereni na širenje svih oblika mržnje i netrpeljivosti.

“Ona svoje stavove nikada nije mijenjala niti ih je ublažavala, nije to uradila ni prilikom oktroisanja Vlade Federacije, niti prilikom potvrđivanja iste u Parlamentu Federacije BiH. Nikada nije bježala od „retorike podjela“, termin koji je međunarodna zajednica, izgleda rezervisala isključivo za svaki glas Bošnjaka protiv nepravde i opasnosti koja prijeti njihovom biološkom i političkom opstanku”, kazao je Lendo, dodavši:

“Kada su zastupnici Trojke+ podigli svoje ruke za oktroisanu Vladu Federacije, znali su bez dileme šta Sanja Vlaisavljević misli, govori i kakav je njen stav prema zločinima izvršenim nad Bošnjacima i ratnim zločincima presuđenim radi izvršenja tih ratnih zločina. Svakako, nije im moglo ostati nepoznato da se u sistemu vrijednosti Sanje Vlaisavljević, lik i djelo Darija Kordića uzdižu na nivou osnovnih načela i principa. Sve ovo zna i nametnuti premijer Nermin Nikšić i svi njegovi ministri.”

Duboko zabrinjava činjenica, nastavlja Lendo, da Sanja Vlaisavljević, obavlja javnu dužnost u sklopu koje se svakodnevno i neposredno nalazi u kontaktu sa mladim i talentovanim ljudima iz oblasti kulture i sporta.

Kakvu to poruku šalje upravo tim mladim ljudima, treba pitati i Visokog predstavnika, koji je svojom odlukom, oktroisao ovu Vladu i u njoj za ministricu Sanju Vlaisavljević. Da li bi ste vi gospodine Šmit u Njemačkoj prije izabrali zastupnika ideje Willy Brandta ili bi ste izabrali zastupnika teze da oni koji su osuđeni u Nirnbergu nakon odležane kazne, nisu više ratni zločincima i da ih treba rehabilitovati, te da njihove ideje treba izdići na nivo načela i principa? Vi gospodine Šmit najbolje znate da je Njemačka u decenijama nakon Drugog svjetskog rata postala primjer u svijetu prema nultoj toleranciji za ideje i sve povezano sa idejama presuđenim u Nirnbergu i da nikada niti jedan vaš civlizovani sunarodnik ne bi prihvatio nikakvu protivkorist da podrži ili glasa za nekog ko brani te ideje ili presuđena lica radi tih ideja. Pošto ste u svojstvu Visokog predstavnika, Sanju Vlaisavljević oktroisali u vladu, možete se smatrati i dijelom odgovornim što je ona dobili priliku, sredstva i platformu da širi sve oblike mržnje i netrpeljivosti na način kako je to uradila jučer u programu N1”, navodi Lendo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...