UZBUNA NA ISTOKU BOSNE I HERCEGOVINE: Dva samoubistva u samo nekoliko dana potresla grad, oglasio se i gradonačelnik...

-Moramo zadržati stručne i sposobne, a ne tjerati ih. Cijenu toga platiše naša djeca, majke, očevi i prijatelji, poručio je Imamović.

  • Društvo

  • 12. Maj 2023  12. Maj 2023

  • 0

Samoubistvo 31-godišnjeg čovjeka koji se bacio s gradskog mosta potreslo je Goražde. Nekoliko dana prije njega pucnjem iz puške sebi je oduzeo život još jedan Goraždanin. Statistika bi u posljednjih godinu dana bila još tamnija da građani nekoliko puta svojom intervencijom nisu spriječili još nekoliko pokušaja samoubistva. Ruku na sebe je pokušala čak podići i učenica jedne škole, piše Ljudski.ba.

Alarm se davno upalio u Goraždu. Toga je, bar za sada, čini se jedini svjestan gradonačelnik ovog grada Ernest Imamović

-Šok, tuga, bol i razočarenje! Još jedan građanin Goražda sebi je oduzeo život.

Prije nekoliko dana desio se također jedan tragičan slučaj. Porodicama iskazujem svoju iskrena sućut, odgovornim institucijama i cijelom narodu apel da se konačno osvijestimo i shvatimo važnost mentalnog zdravlja.

Zakazao je sistem! Zakazali smo kao društvo.

Da nije hrabrosti, empatije i odgovornosti građana Goražda koji su više puta spriječili slične događaje statistika bi nam bila još tamnija.

Politike su izgubile dodir s realnim svijetom, s traumom i mukom koju u sebi nosi ko zna koliko ljudi. Rat, nepravda, životni standard i još mnogo toga su okidači koji lome i najsnažnije među nama, a mi još uvijek ne dajemo sve od sebe da zaštitimo ni one za koje znamo da su slabi, da imaju potrebu.

Broj djece u Goraždu za koju se utvrdilo da imaju potrebu za jačanjem mentalnog zdravlja prešao je brojku 200. Samo je u vrtiću 80 djece. To su samo oni čiji roditelji su svjesni i hrabri priznati da problem postoji. PTSP smo gurnuli u stranu, nismo skinuli stigmu sa potrebe da se zatraži stručna pomoć.

U zdravstvu fali psihijatara, neuropsihijatara. Fali nam psihologa, u školama se odlaže njihov prijem, resursna soba ih angažuje po projektima. Pričamo o Centru za rani rast i razvoj, a nismo se odmakli od ideje.

Jedino oružje sposobno da transformiše društvo je znanje, a mi smo skloni da zbog različitih interesa podcijenimo i zanemarimo struku. Dom zdravlja i općina Goražde kao njegov osnivač u svom domenu moraju poduzeti hitne mjere da se pojača stručni rad i prevencija u ovoj oblasti. BPK Goražde, Kantonalna bolnica, škole, moraju uraditi isto. I ovdje ne smije biti ko je čiji, koga volimo, ili ne.

Moramo u Goraždu zadržati stručne i sposobne, a ne tjerati ih. Cijenu toga platiše naša djeca, majke, očevi i prijatelji, poručio je Imamović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...