"VRUĆE" PITANJE SMJENE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Prvi veliki ispit za novoimenovanog federalnog ministra Nediljka Rimca

Ukoliko UO KCUS-a ne reagira na kršenje Statuta, ministar zdravstva Federacije BiH ima pravo pokrenuti smjenu direktora

  • Vijesti

  • 13. Maj 2023  13. Maj 2023

  • 3

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je na jučerašnjoj sjednici Zaključak za pokretanje smjene Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

“Usvaja se Inicijativa za pokretanje postupka smjene generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Inicijativa iz tačke 1. ovog zaključka dostavlja se Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvu zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine. Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja”, navodi se u zaključku kantonalne Vlade.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo je do sada u dva navrata pokušala preko svoje predstavnice u Upravnom odboru KCUS-a, Lejle Brčić, da pokrene pitanje legalnosti ostanka Izetbegović na poziciji generalne direktorice te ustanove.

Odlukom Senata Univerziteta u Sarajevu, Izetbegović je ostala bez zvanja magistra i statusa redovne profesorice, a što je prema Statutu KCUS-a obavezan uvjet za generalnog direktora.

Predsjednik UO KCUS-a Jasmin Kapetanović je prvobitno uvrstio ovo pitanje na dnevni red sjednice koja je održana 25. aprila, ali se naknadno predomislio i odlučeno je da se smjena direktorice Izetbegović ipak neće razmatrati.

Slična situacija ponovila se prije tri dana, kada je većina članova Upravnog odbora KCUS-a ponovo odbila razmatrati smjenu generalne direktorice te ustanove Sebije Izetbegović.

Prema Statutu, ukoliko UO KCUS-a ne reagira na kršenje Statuta, ministar zdravstva Federacije BiH ima pravo pokrenuti smjenu direktora. Bit će to vruć krompir za dr. Nediljka Rimca (HDZ 1990), novimenovanog federalnog ministra zdravstva.

Sebija Izetbegović imenovana je za direktoricu KCUS-a u januaru 2016. godine, a trenutno obnaša i funkciju zastupnice SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

Naredna sjednica Upravnog odbora KCUS-a trebala bi biti održana do kraja ovog mjeseca.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...