UBRZANI RADOVI: Dnevno se iskopa do četiri metra tunela Hranjen

Ministri u Vladi BPK Goražde predvođeni premijerom Edinom Ćulovom danas su obišli radove na tunelu "Hranjen" sa južne strane i ušli u dubinu od 1740 metara koliko je do ovog momenta iskopano na ovom lokalitetu.

  • Ekonomija

  • 13. Maj 2023  

  • 0

Ministri u Vladi BPK Goražde predvođeni premijerom Edinom Ćulovom danas su obišli radove na tunelu "Hranjen" sa južne strane i ušli u dubinu od 1740 metara koliko je do ovog momenta iskopano na ovom lokalitetu.

Uporedo sa iskopom glavne tunelske cijevi radi se na probijenju evakucione i servisne cijevi.

"Mi smo na dubini od 1740 metara tunela sa južne strane i iza nas se upravo radi na bušenju rupa u koje će se stavljati dinamit i vršiti probijanje. Svakodnevno se probija 3 do 4 metra tunela, uslovi su veoma dobri, nema zastoja, primarna obloga se stavlja da ne bi došlo do obrušavanja i uvjerili smo se da se radi bukvalno 24 sata. Ja sam potpuno zadovoljan i nadam se da će ovako ostati, predviđeno je da će se radovi izvoditi do septembra mjeseca ako ne bude kakvih smetnji ili nepredviđenih okolnosti, sada je sve kako treba", izjavio je Ćulov.

Prema njegovim riječima sa južne strane, odnosno iz pravca Goražda iskopano je više od 1740 metara glavne tunelske cijevi sa primarnom oblogom, a radi se intenzivno i sa sjeverne strane, odnosno iz pravca Prače gdje je do sada urađeno 810 metara, što je oko polovine radova na ukupnom probijanju tunela.

"Tamo je urađena i primarna i sekundarna obloga, nadamo se novom tenderu koji treba da se raspiše naredne sedmice i koji bi trebao biti kada Vlada FBIH odobri 130 miliona maraka", naglasio je Ćulov.

Ovom prilikom još jednom je potvrđeno da su radovi na izgradnji tunela Hranjen ubrzani, a u završnoj fazi je i proces eksproprijacije zemljišta za brzu cestu.

Podsjetimo da trogodišnji plan JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine predviđa osiguranje 130 miliona maraka za izgradnju tunela Hranjen.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...