OŠTRE KRITIKE ANTIFAŠISTA MOSTARA: Nadležni organi već 11 mjeseci šute na sramni teroristički čin!

Očekuju privođenje pravdi počinioca u roku od mjesec dana

  • Društvo

  • 15. Maj 2023  15. Maj 2023

  • 1

Udruženje antifašista i boraca Narodno oslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar navodi u saopćenju kako se jučer “navršilo jedanaest mjeseci od sramnog terorističkog čina" prema Partizanskom spomen groblju u Mostaru.

U međuvremenu je taj lokalitet uvršten među sedam najugroženijih lokaliteta kulturne baštine u Evropi, te je kao "čestitku" za Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope ponovo oskrnavljen, a policija i dalje kaže da je istraga u toku.

“Nadležno tužilaštvo poručuje isto. Gradska, kantonalna, federalna i državna vlast i dalje šuti i ne poduzima ništa od zakonom im propisanih obaveza kada su u pitanju nacionalni spomenici BiH.

Jedanaestomjesečna neučinkovitost, a imajući u vidu brzo reagiranje i rješavanje nekih drugih slučajeva uvjereni smo da se ne radi o nesposobnosti nadležnih organa. Mi vjerujemo da je u pitanju nedostatak političke volje da ovo riješi. Ako smo u pravu, podsjećamo sve one, bez obzira na važnost funkcije koju obnašaju, koji svjesno opstruiraju privođenje pravdi terorista koji godinama atakuju na Nacionalni spomenik BiH da je ovaj čin svrstavanje na stranu suprotnu antifašizmu, jednoj od najznačajnijih civilizacijskih stečevina.

Mi se u odbrani tih stečevina nećemo umoriti, jer one istovremeno znače demokratsko, slobodno, pluralno društvo”, stoji u saopćenju. Dodaju kako očekuju privođenje pravdi počinioca u roku od mjesec dana jer je nedopustivo da dočekaju godišnjicu terorizma sa izjavom: “Istraga je u toku.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...