POTRAŽITE GA U PRODAVNICAMA ZDRAVE HRANE: Začin koji sprječava nadutost i vjetrove kada ga kuhate s grahom

Koristite li u kuhinji kumin (Cuminum cyminum)? Ta ljekovita biljka iz porodice štitarki upotrebljava se više od 4000 godina. Ima brojna ljekovita svojstva, pa ne čudi što se u starom Egiptu koristila kao lijek.

  • Zdravlje

  • 15. Maj 2023  15. Maj 2023

  • 1

Raste na području od istočnog Mediterana do Azije, a posebice u Indiji, koja je njegov najveći proizvođač. Kumin je nezaobilazni dio indijskih curryja i brojnih drugih međunarodnih jela.

Tačnije, u kulinarstvu se koriste sjemenke kumina koje imaju pikantan, sladak okus s natruhama gorčine, a koji je vrlo sličan anisu. Kumin je i vrlo jak začin, pa ga koristite u umjerenim količinama.

U bliskoistočnoj kuhinji kumin se dodaje u sva jela s grahom i slanutkom. Glavni razlog? Sprječava nadutost i vjetrove izazvane konzumacijom tih mahunarki. 

Oni će obavezno namočiti grah večer prije termičke obrade, a potom dodati malo kumina kod kuhinja, prenosi Zadovoljna.hr.

Ako imate problema s nadutošću i vjetrovima, možete isprobati i tehniku žvakanja prstohvata sjemenki kumina nekoliko puta dnevno, uz prethodnu konzultaciju s liječnikom.

Neka istraživanja pokazala su da sjemenke kumina stabiliziraju crijevnu floru i mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih poremećaja, sprječavaju rast loših i potiču rast dobrih bakterija.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...