"DA RATA NE BUDE": U Goraždu performansom učenika obilježeno sjećanje na ubijenu djecu tokom agresije na BiH (FOTO)

Prije tačno 31. godinu, 14.maja 1992., u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece početkom agresije na ovaj grad, kada su u tadašnjoj ulici Sandžačkih brigade ispred zgrade ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16).

  • Sjećanje

  • 15. Maj 2023  15. Maj 2023

  • 1

Uz simboličnu brojku od 587-ero djece, koliko je ranjeno i ubijeno u Goraždu tokom perioda 1992.-1995. danas je izveden performans "Da rata ne bude". Program je započeo na mostu Alije Izetbegovića u Goraždu, a nastavljen je na platou ispred JU Centar za kulturu, a povodom 14. maja- Dana sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu 1992-1995.

Učenici iz osnovnih i srednjih škola najprije su na Mostu Alije Izetbegovića upriličili performans, kojim su odali počast 149. djece ubijene u Goraždu u periodu 1992.-1995. godina. Izgovaranjem svakog pojedinačnog imena djeteta i simboličnim polaganjem ruže na đačke klupe, koje su nakon performansa ostale prazne, željeli su ukazati na velliki broj nedužno stradale djece u ratu 1992.-1995.

alt

Program je nastavljen performansom “Da rata ne bude” koji su učenici OMŠ “Avdo Smailović” izveli zajedno sa učenicima osnovnih i srednjih škola sa područja BPK-a Goražde,a u performasu su učestvovali i mališani iz dječijih vrtića Sunce i Zvjezdice. Uz poruke “da rata ne bude” djeca su željela poslati poruku mira, ali i sjetiti se sve nedužno stradale djece tokom 1992.-1995.

Ovom prilikom delegacija općine Trnovo položila je cvijeće na spomen obilježju. 14. maj Odlukom Gradskog vijeća Goražde proglašen je danom sjećanja na ubijenu djecu u Goraždu u periodu 1992-1995. godina, a na inicijativu vijećnika Amara Imamovića.

Prije tačno 31. godinu, 14.maja 1992., u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece početkom agresije na ovaj grad, kada su u tadašnjoj ulici Sandžačkih brigade ispred zgrade ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16), navodi portal Gorazde.ba.

Nakon ovog datuma u opsadi dugoj 1.336 dana nastavljena su kontinuirana ubistva djece, a nakon tri decenije od užasnih događaja u Goraždu su, na inicijativu Amara Imamovića 14.maj proglasili Danom sjećanja na ubijenu djecu, a ovaj dan je i dan žalosti u cijelom kantonu. Tokom opsade Goražda je ubijeno najmanje 149, a ranjeno 428 djece.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...