IZVJEŠTAJ AMERIČKOG STATE DEPARTMENTA: Veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića, antisemitske i antimuslimanske poruke u Srbiji…

Izvještajem se, pored ostalog, ukazuje na politike vlasti u pojedinačnim zemljama u kojima se krše vjerska uvjerenja zajednica i pojedinaca.

  • Regija

  • 16. Maj 2023  

  • 2

Vjerske zajednice u Srbiji prijavile su prošle godine manje nasilnih incidenata nego 2021, navodi se u izvještaju američkog State departmenta o vjerskim slobodama u svijetu, ali se ukazuje na promociju antisemitizma na internetu, i da nacionalističke grupe koriste društvene mreže za širenje poruka protiv migranata i muslimana.

U izvještaju za 2022. godinu koji je postavljen na sajt State departmenta ukazano je da su se širom Srbije pojavili iskazi antimuslimanskog sentimenta, u vidu grafita i murala „koji veličaju osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića“ i korištenja uvredljivih izraza za opis etničkih Albanaca.

Navedeno je da su u julu 2022. godine vandali u Novom Sadu naružili dvije izložbe, od kojih je jedna bila posvećana sjećanju na holokaust, i da su preko nekoliko panela ispisani neonacistički i proruski simboli.

Ističe se da je u junu 2022. godine Srpska pravoslavna crkva (SPC) priznala autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i da je time riješen dugogodišnji spor dvije crkve, ali se također navodi, iz pozivanja na informacije nekoliko vjerskih grupa, da vlasti u Srbiji i dalje favorizuju SPC.

Kao primjer se navodi da je Vlada Srbije „odobrila sredstva za završetak pravoslavnog vjerskog objekta“, ali sličnih izdvajanja za druge vjerske grupe nije bilo.

Prema navodima State departmenta, Srbija je nastavila, premda usporeno, proces restitucije vjerske imovine koja je oduzeta poslije 1945. godine, i razvija memorijalne centre na lokacijama nekadašnjih koncentracionih logora Staro sajmište i Topovske šupe na području Beograda.

Izvještajem se, pored ostalog, ukazuje na politike vlasti u pojedinačnim zemljama u kojima se krše vjerska uvjerenja zajednica i pojedinaca.

Navodi se da su vjerske grupe u 2022. godine prijavile manje nasilnih incidenata nego 2021. godine, i da jevrejska zajednica nije prijavljivala antisemitske incidente ili napade na njene pripadnike.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...