DODIKOV SNSD BLOKIRAO ISPORUKU: Oprema stigla prije dvije godine, a tek sada je dijele?!

Inače, tokom 2020. i 2021. godine u BiH je stiglo stotine tona pomoći za borbu protiv pandemije korona virusa, ali u BiH nema jedinstvenog registra niti o pristigloj, niti podijeljenoj pomoći.

  • Društvo

  • 16. Maj 2023  

  • 0

Tragom informacije objavljene nedavno u Službenom listu BiH da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 16. marta ove godine, a na prijedlog Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine, donijelo odluku o raspodjeli pomoći iz Poljske, a koja se odnosi na zaštitnu opremu poput maski, zaštitnih odijela, rukavica, pitali smo u Ministarstvu bezbjednosti kada je navedena pomoć stigla u BiH, piše portal Fokus.

Iz tog ministarstva su nam odgovorili da je ”međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje za potrebe prevencije, zaštite, tretmana oboljelih i suzbijanje pojave korona virusa COVID-19” stigla iz Poljske u Bosnu i Hercegovinu u dva dijela i to prvi dio u aprilu 2021. godine, te drugi u maju iste te godine.

Čekalo se dvije godine

Znači, pune dvije godine bile su potrebne Savjetu ministara BiH da donese odluku o raspodjeli ove pomoći koja je stigla u jeku najvećeg vala epidemije korona virusa 2021. godine kada su zdravstvene ustanove u BiH imale potrebu za dodatnim količinama zaštitne opreme i sredstava.

alt

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine za Fokus kažu da su u skladu sa dogovorom sa entitetskim upravama civilne zaštite izvršili skladištenje ove opreme do donošenja Odluke Savjeta ministara Bosne i Hercegovine o raspodjeli, a da su zato što odluka nije ranije donesena krive blokade u radu Savjeta ministara.

Međutim, blokade u radu bivšeg saziva Savjeta ministara BiH, kojih povremeno proteklih dvije godine zbog kadrova SNSD-a jeste bilo, ne mogu biti opravdanje zato što se pomoć pristigla tokom pandemije nije odavno raspodijelila.

Naročito ako se ima u vidu da je, a prema podacima dostupnim na internetskoj stranici Savjeta ministara BiH tokom 2021. i 2022. godine Savjet ministara donijelo desetine drugih odluka.

Sramotno je i da se s našim novcem tokom protekle dvije godine kupovala zaštitna medicinska oprema i sredstva, a da je samo u kontingentu pomoći iz Poljske ostalo neraspodijeljeno 30 hiljada komada zaštitnih maski, 20 hiljada komada zaštitnih rukavica, hiljadu komada antigenskih testova i čak 20.016 komada zaštitnih odijela.

Inače, tokom 2020. i 2021. godine u BiH je stiglo stotine tona pomoći za borbu protiv pandemije korona virusa, ali u BiH nema jedinstvenog registra niti o pristigloj, niti podijeljenoj pomoći. Ne treba zaboraviti ni da većina građana nijednu masku, a kojih je u zemlju kao pomoć pristiglo više od 10 miliona nisu dobili besplatno, nego su ih kupovali.

Ne zna se koliko je još u skladištima neraspodijeljene pomoći, a odgovore na ta pitanja čekamo od nadležnih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...