ĐUKANOVIĆ U OPROŠTAJNOJ POSJETI BERLINU: "Podrška Njemačke presudna za budućnost Zapadnog Balkana"

Njemački predsjednik je uputio i izraze poštovanja za ono što je predsjednik Crne Gore uradio za svoju zemlju, apostrofirajući hrabre odluke tokom njegove političke karijere, suprotstavljanje Miloševiću, i sposobnost da tražeći nezavisnost za svoju zemlju ubijedi međunarodne sagovornike u ispravnost te odluke.

  • Regija

  • 16. Maj 2023  16. Maj 2023

  • 0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je u dvorcu Belvi u Berlinu uz najviše počasti, nakon čega je imao dug tete-a-tete razgovor sa predsjednikom SR Njemačke Frank Walter Steinmeierom.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, tokom susreta u prisustvu delegacija, predsjednik Steinmeier je kazao da je počastvovan što je predsjednik Đukanović izabrao posjetu Njemačkoj kao posljednju međunarodnu destinaciju na kraju predsjedničkog mandata.

Uz podsjećanje da se poznaju četvrt vijeka, Steinmeier je čestitao Đukanoviću na, kako je kazao, fenomenalnoj političkoj karijeri, za koju teško da ima primjera u svijetu.

Istovremeno je podsjetio i na brojne zajedničke razgovore, visoko cijeneći otvorenost i znalačku političku analizu predsjednika Đukanovića, posebno kada je riječ o regionu, koja je za Steinmeiera uvijek bila dragocjena iz koje je, kako je rekao, saznavao i učio. U tom kontekstu, posebno je ukazao na, nažalost tačna, upozorenja Đukanovića o povratku nacionalizama i njihovom porastu, što je kako je istakao, tendencija koja plaši i koju moramo ozbiljno shvatiti.

Njemački predsjednik je uputio i izraze poštovanja za ono što je predsjednik Crne Gore uradio za svoju zemlju, apostrofirajući hrabre odluke tokom njegove političke karijere, suprotstavljanje Miloševiću, i sposobnost da tražeći nezavisnost za svoju zemlju ubijedi međunarodne sagovornike u ispravnost te odluke.

Steinmeier je odao Đukanoviću i priznanje za posvećeno zalaganje za pridruživanje Crne Gore EU i uvođenje zemlje u NATO, što su sve primjeri koji pokazuju da zaslužuje zahvalnost i njemačke strane, i to možda još veću nego što je ima u svojoj zemlji.

"Zahvalan sam kao prijatelj i kao predsjednik Njemačke što si sve ove godine bio vjeran svom kursu i evropskim vrijednostima", kazao je Steinmeier.

Predsjednik Đukanović je uz zahvalnost za prijem i priliku da na isteku mandata dobije ovakvu čast u Berlinu, istakao da njegov izbor nije slučajan, već izraz zahvalnosti za iskreno prijateljstvo i podršku koju je Crna Gora zajedno sa zemljama ZB imala od Njemačke u ostvarivanju evropskih aspiracija.

Visoko cijeneći dosljednost i odlučnost Njemačke politike i u aktuelnim uslovima rata na tlu Evrope, osvrnuo se na postignuće Crne Gore za vrijeme njegove političke karijere, koje definitivno nije izgubljeno.

"Sačuvani mir, obnovljena nezavisnost i okretanje zemlje ka prozapadnom okruženju i evropskom sistemu vrijednosti, članstvo u NATO i dolazak u predvorje EU - vrijedne su tekovine koje su lakše ostvarive bile uz podršku Berlina. Još snažnija podrška Njemačke ZB biće presudno važna za njegovu budućnost", poručio je Predsjednik.

On je istakao da se ZB koji je ponovo na raskršću, odavde pomno prati i da se iskreno želi njegova evropska perspektiva.

Đukanović je na kraju posjete ponovio zahvalnost predsjedniku Steinmeieru za izuzetno razumijevanje, partnerstvo i savezništvo.

Njemački predsjednik je izrazio uvjerenje u nove susrete i zajedničke razgovore koji će uslijediti u budućnosti, prenosi Pobjeda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...