EU LIDERI SE OKUPILI NA ISLANDU: Evropa ne može da podnese troškove rata u Ukrajini?

"Važna tema bit će odgovornost Rusije za zločine, koje stalno čini vodeći rat u Ukrajini", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

  • Evropa

  • 16. Maj 2023  

  • 1

Evropski lideri sastali su se danas na samitu Vijeća Evrope na Islandu kako bi razgovarali o načinu da se Rusija pozove na odgovornost zbog rata protiv Ukrajine.

Učesnici samita u Rejkjaviku su, pored ostalog, razmatrali modalitete svođenja računa o gubicima i šteti, koje su nanijele moskovske snage, preneo je Reuters.

"Važna tema bit će odgovornost Rusije za zločine, koje stalno čini vodeći rat u Ukrajini", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Rishi Sunak bili su među liderima koji su iskazali podršku Ukrajini.

Očekuje se da će se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratiti okupljenima putem video-bima, nakon svog obilaska evropskih prijestonica koje je posetio kako bi osigurao više oružja i pomoći prije očekivane kontraofanzive protiv ruskih snaga, navodi Reuters.

Kako se predviđa, evropski lideri odobrit će novi mehanizam za evidentiranje i dokumentovanje dokaza i potraživanja štete, gubitka ili povreda nastalih kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu.

Macronov kabinet saopćio je da Vijeće Evrope razmatra na koji način bi Razvojna banka Vijeća Evrope mogla da pomogne u ispunjavanju potreba ukrajinskih boraca.

Uoči dolaska lidera, nekoliko islandskih javnih institucija, uključujući parlament, vladu i vrhovni sud, kao i web-siteova privatnog sektora, nakratko je bilo pogođeno cyber napadima.

Proruska hakerska grupa NoName057 preuzela je odgovornost za napade u postu na Telegramu, kada je apostrofirala sastanak Vijeća Evrope i zakazani govor Zelenskog, navodi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...