SENAD BRATIĆ ALARMIRAO NADLEŽNE: "Una donosi plavni talas, bit će potrebna pomoć entitetskih i državnih vlasti"

Prema njegovim riječima, pumpe rade, općinski zvaničnici i direktor Civilne zaštite RS-a su bili na terenu, vatrogasci i svi drugi su na terenu.

  • Vijesti

  • 17. Maj 2023  

  • 1

Trenutna situacija u Bosanskom Novom, što se tiče ruralnog dijela doline Jadre, vodostaj se smanjuje. Sana je također u blagom opadanju, međutim, Una iz pravca Bosanske Otoke i Bosanske Krupe, iz Unsko-sanskog kantona, donosi plavni talas.

- Ostalo je, otprilike, 50 centimetara da bi prešla otvore u keju koji je napravljen prije pedesetak godina i koji je najbolja zaštita u samom gradu i bez čega bi grad već bio pod vodom - kazao je za Fenu povratnik u Bosanski Novi, predsjednik OO SDA Bosanski Novi Senad Bratić.

Prema njegovim riječima, pumpe rade, općinski zvaničnici i direktor Civilne zaštite RS-a su bili na terenu, vatrogasci i svi drugi su na terenu.

- Jednostavno, stanje je alarmantno. Očekujemo da se ovaj plavni talas iz pravca Bosanske Otoke neće izdići tih pola metra i ugroziti stanje u gradu. Međutim, ima dosta zaplavljenih objekata na području čitave općine, kako u povratničkim naseljima tako i kod drugih - rekao je Bratić.

Kako kaže, tek kad se povuče voda, kad se obiđe teren, komisija će moći utvrditi bilans.

- To je ogromna šteta na terenu, a pojavilo se i nekoliko aktivnih klizišta koja nisu dosad bila evidentirana kao ona koja ugrožavaju sigurnost kako porodičnih objekata, tako i živote ljudi - kaže Bratić.

Sada je prioritet na terenu pomoći ljudima koji su odsječeni, da im se dostavi ono što je najosnvnije.

- To je stvar lokalne zajednice. Ima kuća koje su potpuno iseljene. Očekujemo da će se u ovo uključiti i nivoi dva entiteta, također i državni nivo jer će štete biti ogromne. Tu lokalna zajednica ne može ništa značajnije pomoći ukoliko se ne uključe viši nivoi vlasti da pomognu da se koliko toliko sanira šteta nastala na terenu - rekao je Bratić za Fenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...