IZNENAĐENJE U RIMU: Mladi Danac pobijedio Đokovića u četvrtfinalu

Danac je igrao sjajno, lako držao svoj servis, a na drugoj strani je konstatno pritiskao Novakov početni udarac. Drugi brejk je napravio u petom gemu, otišao na 4:1 i tada je praktično posao bio završen.

  • Sport

  • 17. Maj 2023  17. Maj 2023

  • 1

Novak Đoković je završio učešće na turniru u Rimu. Bolji do Novaka u četvrtfinalu Rima bio je mladi Danac Holger Rune, koji ga je savladao u tri seta 6:4, 4:6, 6:2.

Idući protivnik Runeu biće bolji iz meča koji kasnije u srijedu igraju Casper Ruud i Francisco Cerundolo.

Đoković je sada na 680 bodova zaostatka u odnosu na Carlosa Alcaraza, koji se nalazi na čelu ATP liste i koji je izbio na prvo mjesto nastupom u prestonici Italije. Đoković je poražen četvrti put u 2023. godini – izgubio je u Dubaiju od Medvedeva, u Monte Carlu od Mussetija i u Banjaluci od Lajovića.

Bio je ovo treći međusobni duel Đokovića i Runea, a mladi Danac je zabilježio drugu pobjedu. Slavio je Rune i u prethodnom duelu sa Đokovićem – finalu mastersa u Parizu prethodnog novembra.

Rune je sjajno otvorio meč. Odmah je napravio brejk, a onda u narednom spasio dvije brejk lopte. Ispostavilo se da su to bile jedine šanse za Đokovića u prvom setu, piše Sportklub.

Danac je igrao sjajno, lako držao svoj servis, a na drugoj strani je konstatno pritiskao Novakov početni udarac. Drugi brejk je napravio u petom gemu, otišao na 4:1 i tada je praktično posao bio završen.

Novak je spasio set loptu u sedmom gemu, ali u osmom nije bilo spasa i Danac lako rješava ovaj dio igre u svoju korist 6:2.

Đoković je imao probleme i na početku drugog seta. Već u trećem gemu se suočio sa brejkom loptom, ali se sjajnim servisima izvukao i poveo 2:1.

Ključni momenat u ovom dijelu igre dogodio se u šestom gemu. Rune je imao 40:15 na svoj servis. Pogriješio je za 40:30, a onda je poslije jedne Novakove lopte stao i pokazao da je aut. Međutim, sudija je odlučio da je dobra, na zaprepaštenje Runea. “Hawk-eye” je poslije pokazao da je Danac oštećen.

Đoković je iskoristio nervozu Runea, stigao do prvog brejka u meču, a onda je na svoj servis poveo 5:2. Međutim, tu nije bio kraj seta. Danac u pauzi između gemova traži medicinski time-outzbog bola u koljenu.

Na teren se vraća kao prepoređen. Prvo lako osvaja svoj gem za 5:3, a onda oduzima servis Novaku i smanjuje na 5:4.

Đoković u narednom gemu dolazi do 0:30 i u tom trenutku sudija Lahyani prekida meč zbog kiše. Poslije pauze više od sat vremena, Novak osvaja dva poena i stiže do poravnanja skora u setovima.

I kada se očekivao nalet Novaka, uslijedio je veliki pad. Odigrao je očajan gem na start trećeg seta i Rune pravi brejk za 1:0. Nije se tu zaustavio Danac. Osvaja gem na svoj servis, a onda strpljivom igrom dolazi i do drugog brejka za velikih 3:0 i bilo je jasno da više nema povratka za srpskog tenisera.

(Sportklub)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...