ŠOKANTAN ISTUP ZAGREBAČKOG PROFESORA NA ČOVIĆEVOJ TELEVIZIJI: Pogledajte koga je optužio za skrnavljenje Partizanskog groblja u Mostaru…

Kazao je kako danas iz Pojasa Gaze sunitska teroristička organizacija Islamski džihad napada Izrael.

  • Politika

  • 18. Maj 2023  

  • 35

„Suniti i šijiti su se ujedinili na više mjesta, ali samo protiv Izraela i Hrvata u BiH su vodili bitku protiv nekog trećeg, a da s vremenom nisu zaratili jedni s drugima“, kazao je za HDZ-ovu stranačku  RTV-a HB vanredni profesor sa Sveučilišta u Zagrebu Boris Havel.

Kazao je kako danas iz Pojasa Gaze sunitska teroristička organizacija Islamski džihad napada Izrael.

„Njih potpomaže, financira i naoružava šijitski Iran koji financira i šijitsku terorističku miliciju iz južnog Libanona. U tom kontekstu se sukob odvija desetljećima i nisu zabilježeni međusobni sukobi, a slično je bilo i u BiH u vrijeme rata 1993. i 1994. godine“, kazao je Havel.

-Nije zabilježeno da su se u BiH suniti i šijiti okrenuli jedni protiv drugih osim što su vodili džihad protiv Hrvata u Hercegovini i Središnjoj Bosni, kazao je Havel.

U sumanom nastupu zagrebački profesor „pojasnio“ je zašto ta vrsta koalicije nije vodila džihad protiv Srba u BiH.

„Iran koji je bio akter u BiH je saveznik s Rusijom. Rusiji nije odgovaralo da se rat percipira kao religijski, ali se u kontekstu iransko-ruskog savezništva moglo nešto učiniti. S druge strane Hrvati su bili potpuno ostavljeni u tom smislu tako da je ta sunitsko-šijitska koalicija imala širok prostor za djelovanje“, kazao je Havel.

-Ključni faktor nestabilnosti Bliskog istoka je Iran i iranska politička prisutnost u BiH ni na koji način ne pridonosi boljitku, ali pridonosi vidljivosti BiH od strane Izraela. Izraelci znaju puno više nego što to izlazi u javnost. Procesi koji se događaju u BiH nanose veliku štetu ne samo Hrvatima nego i Srbima, ali i mnogima na bošnjačkoj političkoj pozornici, rekao je Havel.

Nacističko znakovlje koje se godinama iscrtava na Partizanskom groblju u Mostaru a za koje upravo vlasti HDZ-a BiH nikada nisu procesuirali i za koji već 30 nema krivca, Havel je također imao „pojašnjenje“.

Pogledajte koga je Havel doveo u vezu sa fašističkim divljanjem koje se već 30 godina nekažnjeno događa na Partizanskom groblju u Mostaru.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 35

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...