ZBOG RATNIH ZLOČINA U ČELEBIĆIMA: U SAD-u uhapšen Kemal Mrndžić

Mrndžić je bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su tokom rata u BiH zatvoreni i mučeni Srbi

  • Hronika

  • 18. Maj 2023  18. Maj 2023

  • 3

Kemal Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići u kojem su tokom rata u Bosni i Hercegovini zatvoreni i mučeni Srbi, uhapšen je 17. maja u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu kako bi postao izbjeglica Sjedinjenih Država, a kasnije i državljanin SAD-a.

Međunarodni krivični sud Ujedinjenih nacija za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su stražari logora Čelebići počinili brojna ubistva, silovanja, te da su se bavili torturom i drugim oblicima progona srpskih zatvorenika u logoru. 

Trojicu Mrndžićevih kolega stražara osudio je MKSJ, nakon suđenja u Hagu na kojem su preživjeli svjedočili o mučnim uvjetima u logoru. Prema tužbi, brojni preživjeli su od tada identifikovali Mrndžića kao umiješanog u premlaćivanje i druga zlostavljanja koja su tamo počinjena.

Prema sudskim dokumentima, nakon završetka rata, istražitelji MKSJ-a su razgovarali s Mrndžićem u Sarajevu i navodno ga optužili da je umiješan u zlostavljanja u Čelebićima.

Mrndžić je potom smislio plan za bijeg iz zemlje tako što je prešao granicu u Hrvatsku i navodno se prijavio kao izbjeglica u Sjedinjene Države koristeći izmišljenu priču, navodi se u saopćenju Ministarstva pravosuđa SAD-a.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...