MILANOVIĆ NAKON SUSRETA SA VUČIĆEM: "Problemi između Hrvatske i Srbije mogu se riješiti"

Dodao je da bi volio da saradnja s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem bude kao i sa njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem.

  • Regija

  • 20. Maj 2023  20. Maj 2023

  • 1

Problemi između Hrvatske i Srbije su rješivi, uključujući rješavanje sudbine nestalih u ratu, izjavio je u subotu hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović, koji je u subotu bio na inauguraciji novog crnogorskog predsjednika, razgovarao je kratko sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, također gostom na svečanosti u Podgorici.

Novinarima je izjavio da su “kao i obično pričali premalo” i da nije on taj koji može operativno rješavati probleme između dvije zemlje.

“Ali po meni su rješivi. Jedan od problema su nestali, a ja ne mogu vjerovati da Srbija nema te podatke i ne mogu vjerovati da bi se nekoga iz njihove perspektive stavljalo u zaštitu po tom pitanju. Prošlo je 30 godina, ljudi su već i umrli, ako su opće ljudi, više neljudi“, rekao je Milanović.

Dodao je da bi volio da saradnja s novim crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem bude kao i sa njegovim prethodnikom Milom Đukanovićem.

“Ja sam dobro surađivo, ne samo ja već svi mi sa Đukanovićem, ne bih bio nesretan da se to nastavi kad je vanjska politika u pitanju. U unutarnje stvari Crne Gore ne bih se miješao, osim na način da dam podršku Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) na ovim izborima”, rekao je Milanović misleći na stranku crnogorskih Hrvata.

Hrvatski predsjednik, koji se nakon inauguracije susreo s političkim predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori, rekao je da su Hrvati zajednica koja je “uvijek bila za europsku i neovisnu Crnu Goru i mislim da je važno i korisno za Hrvate da podrže HGI“.

Reako je i da su mu se politički predstavnici Hrvata požalili na nesigurnu poziciju kada je u pitanju izbor zastupnika u parlamentu.

„Hrvati su ovdje jedna od autohtonih zajednica i stalo nam je da se izbore mjesto u parlamentu Crne Gore, taj prag koji je kompliciran nije ga lako dosegnuti i i zato im je potrebno jedinstvo“, rekao je Milanović.

Hrvati u Crnoj Gori čine oko jedan posto stanovništva i imaju povlašteni prag za ulazak u parlament od 0,35 posto važećih listića izašlih birača, navodi Hina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...