VIŠE OD 7.000 AMERIČKIH VOJNIKA U BLIZINI GRANICE SRBIJE: Veliki NATO manevri na Kosovu

Angažirano više od 7.000 američkih vojnika i 17.000 multinacionalnih vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja NATO.

  • Regija

  • 21. Maj 2023  

  • 0

Na trgu Skrnderbeg u centru Prištine danas će biti održana ceremonija otvaranja međunarodne vojne vježbe "Defender Europe 23", u kojoj će pored vojnika Sjedinjenih Američkih Država i zemalja članica NATO, učestvovati i pripadnici Sigurnosnih snaga Kosova.

Prema Sporazumu iz Rambujea, koji je označio odvajanje Kosova od Srbije, vlasti u Prištini obavezale su se da neće imati klasičnu vojsku. No, SSK je sve više respektabilna vojna formacija. Odnedavno u svom sastavu imaju i turske vojne dronove Bayraktar.

Događaju su prisustvovali i predsjednica te države Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, ministar odbrane Armend Mehaj, kao i komandant kosovske vojske Baškim Jašari.

Vježba će biti održana od 21. maja do 2. juna i uključit će više od 7.000 američkih vojnika i 17.000 multinacionalnih vojnika iz više od 20 savezničkih i partnerskih zemalja NATO.

Pored američkog kontingenta, SSK sa 1.300 vojnika bit će među četiri najveća vojna kontingenta-učesnika vježbi.

Ministar odbrane Armend Mehaj naveo je da je cilj Kosova članstvo u NATO.

"Naša namjera je jasna, vojska Republike Kosovo spremna je pridružiti se velikoj NATO porodici. To je naša vizija od početka, rad i posvećenost svaki dan", naveo je Mehaj.

Vježbu će voditi Evropska komanda SAD, gdje će biti demonstrirane interaktivne sposobnosti SAD sa savezničkim i partnerskim vojskama NATO, prenosi Kosovo online.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...