IZBORI U GRČKOJ: Micotakis u problemima, vladajuća stranka nije ostvarila rezultat koji je očekivala

Nova demokratska partija premijera Micotakisa nije prikupila dovoljno glasova — 45 posto — da osvoji potpunu većinu, prema ranim izlaznim anketama.

  • Evropa

  • 21. Maj 2023  21. Maj 2023

  • 0

Prema ranim izlaznim anketama, grčka konzervativna vladajuća stranka vodila je na izborima u nedjelju, ali je drugi krug nacionalnog glasanja najvjerovatniji scenario.

Stranka Nova demokratija premijera Kiriakosa Micotakisa imala je značajno vodstvo u odnosu na svog glavnog rivala, ljevičarsku stranku Syriza, prema prvim izlaznim anketama koje je zajednički objavilo šest agencija za ispitivanje javnog mnjenja nakon zatvaranja glasačkih listića. Prema projekcijama, do sedam stranaka će vjerovatno preći cenzus od 3 posto i ući u parlament.

Ipak, Nova demokratija nije prikupila dovoljno glasova — 45 procenata — da osvoji potpunu većinu, pošto se ovi izbori održavaju po novom proporcionalnom sistemu predstavništva.

Iako bi koaliciona vlada bila moguća, Micotakis nije krio činjenicu da bi više volio većinsku vladu i da bi izdržao do drugog kruga glasanja, kada je spreman da dobije apsolutnu većinu zahvaljujući sistemu koji daje pobjedničkoj stranci do 50 bonus mjesta u parlamentu.

To znači da će Grci vjerovatno ponovo stati pred glasačke kutije do početka jula.

Stopa učešća iznosila je 48,8 odsto u 16.30 sati, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Micotakis je očigledno izašao neozlijeđen u posljednje četiri godine svog premijerskog mandata, uprkos tome što je bio opterećen špijunskim skandalom, rastućom inflacijom i sve većom zabrinutošću oko vladavine prava.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...