ISW OTKRIO ŠTA SE DOGAĐA U BAHMUTU: Zloglasna grupa Wagner neće moći nastaviti borbe izvan grada, ukoliko Prigožin ispuni svoje obećanje…

Ruske regularne trupe bit će još manje sklone ofenzivnim operacijama ako osnivač "Wagnera" Jevgenij Prigožin ispuni svoju namjeru da povuče osoblje PMK iz Bahmuta 25. maja.

  • Evropa

  • 22. Maj 2023  

  • 0

Wagnerovi plaćenici drže zapadne administrativne granice Bahmuta, dok se ukrajinske snage i dalje usredotočuju na protunapade na rubovima grada. Bitkama izmorne snage "Wagnera" vjerovatno neće moći nastaviti ofanzivne operacije dalje od Bahmuta, smatraju analitičari Instituta za proučavanje rata. Institut je naglasio da, prema ukrajinskoj vojsci, oni kontroliraju malo područje jugozapadnog dijela Bahmuta oko autoceste T0504. ISW smatra objavu ukrajinskih snaga prešutnim priznanjem da ruske snage kontroliraju ostatak zapadnog i sjeverozapadnog Bahmuta, ako ne i cijeli Bahmut.

"Izjave dužnosnika pokazuju da su se ukrajinske snage povukle iz preostalih područja Bahmuta, osim onih uz dvije rute koje vode u grad. Geolokacijski video objavljen 21. maja prikazuje Wagnerove snage kako podižu ruske i "Wagnerove" zastave iznad stambena zgrada na zapadu Bakmuta. Vjerovatno Wagnerovo zauzimanje posljednjeg malog područja zapadno od Bahmuta ne utiče na tekuće ukrajinske protunapade sjeverno i južno od Bahmuta, kao ni na ukrajinsku kontrolu kopnenih komunikacijskih linija oko grada, do kojih bi oslabljene Wagnerove snage morale doći radi izvođenja daljnjih napadnih operacija. Ruske snage će vjerovatno trebati dodatna pojačanja za držanje grada Bahmuta i njegovih bokova zbog operacija u drugim smjerovima. ISW je zabilježio topničke jedinice 132. zasebne gardijske motorizirane streljačke brigade (prethodno uočene u području Avdijivka) koje sada djeluju u smjeru Bahmuta."

ISW je ranije predvidio da će Wagnerove ofenzivne operacije vjerovatno kulminirati nakon mjeseci iscrpljujućih borbi u urbanim sredinama, te da je malo vjerovatno da će Wagner nastaviti borbu izvan Bahmuta u trenutnom iscrpljenom stanju.

"Wagnerovim snagama omogućen je nastavak ofenzivnih operacija u Bahmutu jer su ruske regularne snage preuzele odgovornost za bokove Bahmuta, što im je omogućilo da se koncentriraju na urbane borbe. Wagner je počeo pokazivati ​​znakove da nije u stanju nastaviti ofenzivne operacije izvan granica Bahmut od kraja decembra 2022. Ruske regularne trupe, smještene na sjevernom i južnom krilu Bahmuta, također vjerovatno neće napredovati na zapad prema Kostyantynivki ili sjeverno prema Slavjansku u bliskoj budućnosti usred ukrajinskih protunapada u okrugu Bahmut.

Ruske regularne trupe bit će još manje sklone ofenzivnim operacijama ako osnivač "Wagnera" Jevgenij Prigožin ispuni svoju namjeru da povuče osoblje PMK iz Bahmuta 25. maja. Trenutno je nejasno hoće li Prigožin doista povući svoje snage iz Bahmuta, ali neki vojni čelnici pretpostavljaju da će krajem mjeseca Prigožin prebaciti Wagnerove snage na drugu "kritičnu" frontu. Ruske snage suočile su se sa sličnim vrhuncem nakon iscrpljenih pješačkih napada u Severodonjecku i Lisičansku u junu i julu 2022, navodi ISW.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...