OŠTRA REAKCIJA IZ KANADE: "Opasna antidržavna, antibosanska, anticivilizacijska i antievropska politika i praksa od strane političke opcije kojom rukovodi Dragan Čović i njegov HNS..."

-Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi prije svega bosanskohercegovačka mladost mogla normalno živjeti u svojoj vlastitoj državi, poručili su iz IGK.

  • Vijesti

  • 22. Maj 2023  22. Maj 2023

  • 9

Insititut za istraživanje genocida iz Kanade uputio je reakciju povodom anticivilizacijske proslave mature u Mostaru na kojoj se između ostalog slavilo rušenje Starog mosta i presuđena, zločinačka paradržavna tvorevina Herceg Bosna.

"Opasna antidržavna, antibosanska, anticivilizacijska i antievropska politika i praksa od strane političke opcije kojom rukovodi Dragan Čović i njegov HNS se opasno uvukla i u obrazovanje. Pod potpunim utjecajem te antibosanske politike i prakse pogrešno edukovana djeca slave srušen Stari most, bosanskohercegovački i evropski simbol ljudskog jedinstva i mira, slave presuđenu zločinačku tvorevinu Herceg Bosnu, slave njene presuđene vojne i političke lidere.

IGK najoštrije osuđuje navedenu sramnu matursku proslavu koja nema ništa sa uzvišenim ciljem mature, već proklamuje opasni nacionalizam i mržnju koji ravnopravno ugrožavaju kako tu pogrešno edukovanu mladost, tako i državu koju ta mladost sramno negira. To je ozbiljni nasrtaj na državu BiH i istinu o agresiji na BiH. To je i uvreda žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija.

Baš zato, danas je više nego ikada, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o mostarskom urbicidu što zahtijeva da čuvamo sjećanje kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za strašno rušenje spomenika mira. Istovremeno nam trebaju obrazovni planovi i programi koji će učiti mlade o istini, pravdi, ljudskom dostojanstvu.

Negiranje mostarskog urbicida je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Zato pozivamo sve prijatelje istine i pravde, sve borce za zaštitu ljudskih prava i sloboda na akciju protiv negiranja mostarskog urbicida. Ne zbog mržnje, već zbog uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmimo se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv negiranja mostarskog urbicida od strane pogrešno edukovane mladosti.

Zločinačke politike prema BiH se sve više udružuju i jačaju. Antibosanska politika koju zagovaraju protivnici države BiH mora biti odbačena i poražena, kako bi prije svega bosanskohercegovačka mladost mogla normalno živjeti u svojoj vlastitoj državi. 

Protiv antibosanske koalicije treba se boriti kako u BiH, tako, posebno u dijaspori, svim demokratskim, posebno lobističkim sredstvima, dajući na znanje da se takva anticivilizacijska i antidržavna politika ne smije tolerirati, mora se javno odbaciti", saopćeno je iz IGK-a. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...