U ČAST VELIKANA: Internacionalni koncert horova posvećen uspomeni na Jovana Divjaka...

Novim Memorandumom o suradnji, asocijaciji „la Viva Balkan“, uz već postojeće, pridružena je i Crna Gora. Na koncertu „U zagrljaju“ planirano je da se predstavi 160 horista koji će, uz svoj repertoar, izvesti i dvije zajedničke kompozicije.

  • Kultura

  • 24. Maj 2023  

  • 1

Muzički centar „Rezonanca“ Konjic i udruga „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, u suradnji sa horovima iz regije, organiziraju koncert pod nazivom "U zagrljaju".

Koncert je posvećen uspomeni na Jovana Divjaka, koji je prije 20 godina okupio horove iz BiH, Hrvatske i Srbije, i povezao ih s tri francuska hora pod nazivom „La Viva France“, a održat će se 10. lipnja u kino sali Narodnog univerziteta u Konjicu u okviru manifestacije „Dani Grada Konjica“, priopćili su organizatori.

Sudjelovanje su potvrdili Vokalni ansambl „Bugojno“ iz Bugojna, Mješoviti hor „Seljo“ AKCUS-a Sarajevo, KIC POP Hor- Podgorica- Crna Gora, Hor profesora ETŠ i prijatelji - Bečej Srbija, Dječji hor „Rezonanca“, Vokalni ansambl „Rezonanca“, učenici Osnovne muzičke škole s pravom javnosti „Rezonanca“ s klase za instrument violina.

Horovi iz BiH, Srbije i Hrvatske su, pod zajedničkim nazivom „La Viva Balkan“, godine 2011. potpisali Memorandum o suradnji sa zborovima „La Viva France“, na osnovu prethodne suradnje čime su otvorili put višegodišnjoj razmijeni koncerata i turneja, čija je osnovna poveznica prepjevana Deklaracija o ljudskim pravima, kao takva, izvođena na brojnim koncertima u Francuskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Skorašnji koncert, koji je uz prioritetnu uspomenu na Jovana Divjaka, pokretača ove višedecenijske suradnje, ispred udruge „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“, je i svojevrsna revitalizacija ponovne suradnje svih horova, koja je jedno vrijeme prekinuta, slijedom nepredviđenih događaja, prvenstveno epidemije koronavirusa.

Novim Memorandumom o suradnji, asocijaciji „la Viva Balkan“, uz već postojeće, pridružena je i Crna Gora. Na koncertu „U zagrljaju“ planirano je da se predstavi 160 horista koji će, uz svoj repertoar, izvesti i dvije zajedničke kompozicije.

Koncert će biti otvoren zajedničkim izvođenjem kompozicije „Moja zemlja“, posvećene Bosni i Hercegovini, a zatvorit će ga pjesma „Domovina“, himna udruge „Obrazovanje gradi Bosnu i Hercegovinu“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...