BEĆIROVIĆ SE SASTAO SA UKRAJINSKIM AMBASADOROM: "Većinska BiH podržava borbu Ukrajine za slobodu"

Bosna i Hercegovina se pridružila uvođenju sankcija Rusiji i podržala je 22 odluke Savjeta Evropske unije”, navedeno je u saopćenju iz kabineta Bećirovića.

  • Vijesti

  • 24. Maj 2023  

  • 0

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa Vasilijem Kiriličom, ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu, koji državu pokriva nerezidentno, iz Hrvatske.

Ambasador Kirilič zahvalio se Bećiroviću na kontinuiranoj podršci Ukrajini, te je naglasio da Ukrajince ohrabruje njegova otvorena podrška borbi za slobodu ukrajinskog naroda.

U saopštenju Denisa Bećirovića stoji kako je ukrajinskog ambasadora informisao o sljedećim tačkama:

“1. Bosna i Hercegovina je podržala Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija A/ES-11/L.1, 2. marta 2022. godine, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu;

2. Bosna i Hercegovina pridružila se Deklaraciji visokog predstavnika EU o usklađivanju u vezi s restriktivnim mjerama u pogledu akcija koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, 23. februara 2022. godine (CFSP) 2022/2651.

3. Bosna i Hercegovina glasala je za supenziju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, 25. februara 2022. godine;

4. Bosna i Hercegovina podržala je Odluku Komiteta ministara Vijeća Evrope CM/Res (2022)2 o isključenju Ruske Federacije iz Vijeća Evrope, 16.3.2022. godine;

5. Bosna i Hercegovina se pridružila uvođenju sankcija Rusiji i podržala je 22 odluke Savjeta Evropske unije”, navedeno je u saopćenju iz kabineta Bećirovića.

Ujedno, dodaju i to da je Bećirović tokom razgovora snažno osudio rusku agresiju na Ukrajinu i pružio podršku narodu suverene i nezavisne Ukrajine i predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Bećirović je naglasio da se zajedno sa slobodnim i demokratskim svijetom Bosna i Hercegovina mora solidarisati s narodom Ukrajine u borbi za slobodu. Poručio je i da će nastaviti insistirati na poštovanju osnovnih principa međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović podsjetio je ambasadora Ukrajine Vasilja Kiriliča da je više puta u javnim istupima snažno osudio to što je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik dodijelio odlikovanje predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...