JENS STOLTENBERG PORUČIO: "Ulazak Ukrajine u NATO nije na dnevnom redu sve dok traje rat"

Stoltenberg je u Briselu prisustvovao događaju u organizaciji Njemačkog maršalovog fonda SAD-a.

  • Svijet

  • 24. Maj 2023  

  • 0

Mislim da su svi svjesni toga da dok traje rat, ukrajinsko pridruživanje NATO-u nije na našem dnevnom redu, poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je u Briselu prisustvovao događaju u organizaciji Njemačkog maršalovog fonda SAD-a.

Upitan je da li je rat olakšao članstvo Ukrajine u NATO-u.

“I da i ne. Mislim da su svi svjesni da dok je Ukrajina usred rata, pridruživanje NATO-u nije na našem dnevnom redu. To nije poenta. Pitanje je šta će se dešavati kada se rat završi”, rekao je Stoltenberg.

Naveo je da je rat približio Ukrajinu NATO-u zbog podrške koja joj je data.

“Kada počnemo obuku pilota, oni koriste sve više i više NATO opreme, naravno da se približavaju kada je u pitanju upravljanje različitim NATO sistemima. Nadam se da možemo da se dogovorimo o višegodišnjem programu koji će pomoći Ukrajini da pređe s doktrina, opreme i standarda iz sovjetskog doba u NATO”, pojasnio je Stoltenberg.

Navodeći da je situacija na terenu postala “rat iscrpljivanja”, Stoltenberg je rekao: “Ratovi iscrpljivanja pretvaraju se u logističke ratove.”

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...