TRESLA SE GORA, RODILO SE NIŠ': Šta je ostalo od "historijske sjednice" Vijeća ministara BiH? Upitni zakoni, gasovodi...

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 11. maja održalo sjednicu koju su predsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) i njen zamjenik i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) ocijenili kao dosad najvrijednijom, najproduktivnijom sjednicom u historiji Vijeća ministara BiH.

  • Politika

  • 24. Maj 2023  24. Maj 2023

  • 5

Šta je ostalo nakon "historijske sjednice" i od važnih odluka koje su donesene, a koje su "dugo stajale u ladicama", kako je kazao Konaković?

Kao najznačajnije tačke koje su usvojene nabrojane su izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o vanjskim poslovima BiH, podrška izgradnji gasovoda Južna interkonekcija i Nova istočna interkonekcija, nabavka helikoptera i školovanje kadrova u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

No Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a koji je partner HDZ-a i "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) u državnoj vlasti, vrlo brzo je reagirao i najavio da neće teći tako glatko kada zakoni o vanjskim poslovima i VSTV-u dođu u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

"Žao mi je što jučer (11. maja) nisam bio u prilici komunicirati s članovima Vijeća ministara BiH, ali sigurno ne bi glasali za neke odluke, jer očigledno muslimani pokušavaju uvjetovanjem dobiti neke stvari. Ali, ništa nije još završeno, kao što nije završena interkonekcija, nisu ni neke druge odluke koje su donesene", rekao je Dodik novinarima.

Izjavio je i da "srpska strana" ima dosta primjedbi na Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH, koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, dodajući da će to sve, uključujući Zakon o Ustavnom sudu BiH, jednom morati da se stavi u "paket", inače neće imati podršku.

Kazao je, kako su prenijeli mediji iz RS-a, da Nacrt zakona o vanjskim poslovima BiH neće biti usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, te da u tom pogledu nacrt ništa ne znači.

U tom smislu bila je interesantna izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca (SNSD) data nakon "historijske sjednice".

"Konačnu odluku o Zakonu o VSTV-u donosi Parlament BiH. Djelovanje ministara iz RS-a u Vijeću ministara je išlo u pravcu da ono što smo utvrdili kao probleme se artikuliše u zakon, a pozvat ćemo naše zastupničke grupe da sa predstavnicima institucija vode analizu određenih rješenja. Nismo bili ti koji su pokušavali osujetiti propulzivnost donošenja odluka u Vijeću ministara, ali itekako ćemo štititi naše interese i stavove kroz političke predstavnike u institucijama BiH", rekao je Košarac.

Kada su u pitanju gasovodi, Vijeće ministara BiH je samo podržalo gradnju Južne interkonekcije, koji je projekat BiH i Hrvatske, te je sugerisalo Vladi FBiH da pokrene pred Paralmentom FBiH usvajanje zakona o Južnoj interkonekciji.

Ovaj zakon je usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, ali su delegati iz HDZ-a uložili amandmane kojim se "briše" kompanija BH-Gas kao investitor, a uvodi novo preduzeće sa sjedištem u Mostaru koje bi time "gazdovalo". I sada je nova Vlada FBiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem (SDP) povukla taj zakon iz procedure.

Kada je u pitanju gasovod Nova istočna interkonekcija, koji je projekat entiteta RS i Srbije, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku da se ide u razgovore o sporazumu, formirana je komisija i ide se ka realizaciji, odnosno izgradnji. Međutim, teško da će taj gasovod "proći" Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Da ga neće podržati najavio je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, a i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je kazao da je neophodan prvo državni zakon o gasu.

Jedino što je Vijeće ministara BiH odlučilo i ne bi trebalo biti sporno jesu odluke koje se tiču nabavke helikoptera iz SAD-a za potrebe Oružanih snaga BiH i odustajanja od remonta postojećih ruskih jer nije isplativo, te izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH na koje se čeka od 2017. godine i kojim se stiču uvjeti za formiranje Tima za odgovor na računarske incidente za institucije Bosne i Hercegovine (CERT).

(Faktor) 

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...