IGK JOŠ JEDNOM UPUTIO ZAHTJEV: "Pozivamo Srbiju da izruči Novaka Đukića, ratnog zločinca osuđenog za ubijanje tuzlanske mladosti"

Institut za istraživanje genocida Kanada još jednom poziva Srbiju da izruči ratnog zločinca Novaka Đukića.

  • Društvo

  • 25. Maj 2023  25. Maj 2023

  • 1

Sud Bosne i Hercegovine je izrekao kaznu od 20 godina zatvora Novaku Đukiću, bivšem komandantu vojske Republike srpske, koji je naredio artiljerijsko granatiranje Tuzle. Bjekstvom u Srbiju Đukić je postao nedostupan za bosanskohercegovačko pravosuđe, a vlasti Srbije odbijaju njegovo izručenje jer ima njihovo državljanstvo. 

"Ponovo pozivamo Srbiju da izruči ratnog zločinca i omogući zadovoljenje pravde jer to dugujemo porodicama žrtava i svim budućim pokoljenjima. 

Zločin ne smije ostati bez kazne. Zaštitom i veličanjem zločinaca šaljemo veoma pogrešnu poruku, posebno mladim ljudima. Posljedice takvih politika plaćamo i danas novim nevinim žrtvama.

Pozivamo Republiku Srbiju da izruči Novaka Đukića, osuđenog ratnog zločinca, krivog za smrt Tuzlanske mladosti", navodi se u saopćenju IGK.

I dodaje: "Pozivamo Republiku Srbiju da se suoči sa historijskom činjenicom da je izvršila agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu i da prizna da nije postupala u skladu sa Konvencijom o genocidu. To bi bio minimum za početak izgradnje boljih državnih odnosa dvije susjedne države".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...