VARNIČI U FEDERALNOM PARLAMENTU: “Koliko god Mirjana Lepić, Naša stranka i HDZ opstruirali sjednicu, možemo igrati drugačije..“

“Značajan broj dokumenata vraćen je Parlamentu i Vlada je predložila da se prema tim dokumentima nastavi već započeta parlamentarna procedura. Očekujem da ćemo u narednih 5-7 dana dobiti poziv za sjednicu”, tvrdi Zukan.

  • Politika

  • 26. Maj 2023  

  • 3

Ni nakon mjesec dana nerada Zastupničkog doma Parlamenta Federacije sjednice nema ni u najavi. Iz rukovodstva ovog doma nerad pravdaju radom Federalne vlade i nedostatkom važnih pitanja koja bi stavili na dnevni red. Iako redovnih sjednica nema, zakazan je sastanak. Rukovodstvo oba doma Federalnog parlamenta uputilo je poziv rukovodstvu Federacije, ignorirajući dopredsjednika Federacije BiH Refika Lendu, koji ovakav potez smatra vidom isključivanja predstavnika Bošnjaka iz svih procesa. Također, poziv je stigao i na adresu Vlade Federacije BiH.

Skoro mjesec klupe Zastupničkog doma Federalnog parlamenta su prazne. Sjednica nema, a posljednja je održana 28. aprila, kada je i potvrđeno imenovanje Federalne vlade. No, neradni mjesec nije dovoljan razlog da izostanu plaće zastupnicima i rukovodstvu ovog doma, koji navodi da za izostanak sjednica ima opravdanje. Naime, predsjedavajuća ovog doma Mirjana Marinković Lepić tvrdi da je Vlada povukla iz procedure sve zakonske propise i strategije, pa posla za Zastupnički dom trenutno, tvrdi, nema.

“Kolokvijalno rečeno, oduzeli su nam dnevni red, ostali smo s jako malim brojem tačaka koje smo mogli staviti na sjednicu i koje nisu od esencijalne važnosti. Bilo bi nerentabilno i neprouktivno da organizujemo sjednicu za tri tačke dnevnog reda”, kaže Marinković Lepić.

Vodeći se ovom tezom, sva odgovornost pripala je Federalnoj vladi, no neizbježno je pitanje koja je odgovornost i funkcija Federalnog parlamenta? Osim redovnih sjednica nema ni hitnih. Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, uputio je dva zahtjeva za sazivanje hitne sjednice ovog doma. U prvom zahtjevu traži smjenu ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog uvredljivih izjava, a drugi zahtjev je upućen zbog pružanja pomoći poplavljenim područjima u USK-u. Odgovor ni na jedan zahtjev nije dobio.

“Predlažu ili zahtijevaju hitnu sjednicu, ali poslovnički nije ispunjen taj uslov. Ako poslanik predlaže hitnu sjednicu, on mora imati potpise 20 poslanika kako bi se sjednica morala organizovati”, navodi Marinković Lepić.

Iako nije dobio odgovor na upućene zahtjeve, Mešalićev odgovor rukovodstvu Zastupničkog doma nije izostao. Tvrdi da kalkulišu kako bi osigurali potrebnu većinu, jer im je ona nestabilna i zavisi od odsustva jednog zastupnika.

“Koliko god Mirjana Lepić, Naša stranka i HDZ opstruirali sjednicu Federalnog parlamenta, možemo igrati drugačije i skupiti 20 potpisa i sazvati sjednicu. Pravi se galama oko nekih trivijalnih stvari da se zamažu glavne stvari - rastakanje države, konkretna pomoć građanima, te sankcionisanje uvreda”, ističe Mešalić.

Osim Mešalića, zabrinutost ne kriju ni drugi zastupnici. Predsjedavajući Kluba zastupnika SBiH Admir Čavalić upozorava: ukoliko uđemo u narednu godinu bez niza usvojenih zakona, onda tek od 2025. može doći do njihove implementacije. Tvrdnje da Vlada Federacije treba obavljati zadatke Federalnog parlamenta ne smatra validnim.

“Nije tako i ne treba da bude tako. Federalni parlament ima svoju nezavisnost. Riječ je o parlamentarcima koji su birani od strane građana. Parlament ima značajniju političku moć i ne bi trebalo prepustiti sve izvršnoj vlasti”, poručuje Čavalić.

Da ovaj neradni mjesec ne bi trebao biti model rada federalnih parlamentaraca već izuzetak mišljenja je zastupnik SDP-a Belmin Zukan. Vjeruje da će se u narednom periodu povećati rad Parlamenta i da će bar do ljetne pauze usvojiti nekoliko zakona. No, za sada umjesto rada zastupljena samo vjera u isti.

“Značajan broj dokumenata vraćen je Parlamentu i Vlada je predložila da se prema tim dokumentima nastavi već započeta parlamentarna procedura. Očekujem da ćemo u narednih 5-7 dana dobiti poziv za sjednicu”, tvrdi Zukan.

Za to vrijeme predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Mirjana Marinković Lepić i predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović (HDZ BiH) uputili su poziv za sastanak predsjednici Federacije Lidiji Bradara i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, ali je poziv potpredsjedniku Federacije iz reda Bošnjaka Refiku Lendi izostao. 31. maja na sastanak su pozvani i članovi parlamentarne većine oba doma, te članovi Federalne vlade. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...