PUTINOV MEDVEDEV OPET PRIJETI: "Ako Ukrajina dobije nuklearno oružje, lansiramo preventivni nuklearni udar"

Na putu ka Vijetnamu.

  • Evropa

  • 26. Maj 2023  26. Maj 2023

  • 2

Rusija bi pokrenula preventivni nuklearni udar u slučaju da Zapad dostavi Ukrajini nuklearno oružje, rekao je danas Dmitrij Medvedev, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina i zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, ujedno i bivši predsjednik Rusije.

Ruska režimska novinska agencija RIA Novosti donosi izjavu Medvedeva, koji je rekao kako bi, "u slučaju da Zapad pošalje Ukrajini nuklearno oružje, Rusija morala pokrenuti preventivni udar", prenosi Index.hr.

"Što su destruktivnija oružja koja Zapad šalje Kijevu, to je scenarij nuklearne apokalipse vjerovatniji", rekao je Medvedev novinarima tokom puta u Vijetnam.

Ruska novinska agencija TASS navodi kako je Medvedev rekao da "Anglosaksonci nisu potpuno svjesni toga i vjeruju da neće doći do toga", dodajući kako će "se to dogoditi, pod određenim uvjetima".

TASS navodi kako je Medvedev komentirao sve veći raspon oružja koje su članice NATO-a obećale poslati Ukrajini, pa dodao: "Možda im pošalju i nuklearno oružje."

"Ali to znači da će projektil s nuklearnom bojevom glavom stići u njihove zemlje", dodao je. Treba napomenuti da ni SAD ni druge članice NATO-a nisu ni sugerirali da bi poslali Ukrajini nuklearno oružje.

NATO je osudio rusku nuklearnu retoriku te upozorio na "teške posljedice za Rusiju" u slučaju korištenja takvog oružja.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...