GRADONAČELNIK ZIJAD NIŠIĆ O NAJAVLJENOM ŠTRAJKU: "Vlada dala korektnu ponudu Sindikatu Brčko distrikta BiH, razgovori će se nastaviti"

Dodaje da je Vlada distrikta uzela u obavezu da do početka sljedeće godine donese Kolektivni ugovor u Brčko distriktu, ukine najniži platni razred te da od početka sljedeće godine počne plaćati putne troškove zaposlenih u javnoj upravi.

  • Mini market

  • 26. Maj 2023  

  • 0

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić rekao je danas, komentirajući najavljeni generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi u organizaciji Sindikata Brčko distrikta, da će u utorak, 30. maja razgovarati s predstavnicima Sindikata i ponoviti stav Vlade o povećanju materijalnih primanja radnika u javnoj upravi.

"Zahtjevi Sindikata su sadržani u dvije tačke, a tiču se donošenja Kolektivnog ugovora i linearnog povećanja plate u iznosu od 250 KM svim zaposlenim u javnoj upravi. Naš prijedlog je da povećamo platu za pet posto i imajući u vidu da se plata zaposlenih povećala još ranije za dva posto, to bi bilo ukupno sedam od početka godine", rekao je Nišić.

Dodaje da je Vlada distrikta uzela u obavezu da do početka sljedeće godine donese Kolektivni ugovor u Brčko distriktu, ukine najniži platni razred te da od početka sljedeće godine počne plaćati putne troškove zaposlenih u javnoj upravi.

"S ovim paketom mjera smo prekinuli štrajk zdravstvenih radnika u Brčko distriktu i mislimo da je ovo korektna ponuda i za druge radnike i smatramo da do nagovještaja ovog štrajka neće doći", istakao je Nišić, dodajući da se štrajk ne mjeri po masovnosti i dužini trajanja nego po efikasnosti kako se problem riješio.

On kaže da će se svakako razgovori nastaviti s predstavnicima Sindikata kako bi se njihovi zahtjevi "izbrusili“, najavljujući od sljedeće godine još jedno povećanje plate u iznosu od pet posto.

Nišić je odbacio tvrdnje da će učesnicima u štrajku, ako ga uopšte i bude, biti smanjena plata ali da će se djelovati u skladu sa zakonskim rješenjima.

Predsjednik Sindikata Brčko distrikta Igor Babić, komentirajući stav Vlade distrikta povodom najavljenog generalnog štrajka, rekao je da će se odazvati na razgovore ali da će Predsjedništvo Sindikata donijeti odluku o daljim koracima nakon sastanka.

Navodi da se Sindikat distrikta i dalje priprema za generalni štrajk i ukoliko se nešto značajno u međuvremenu desi Sindikat će, prema riječima Babića, sjesti s poslodavcem za pregovarački sto, prenosi Fena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...