SVE JE JASNIJE KOJA BI DRŽAVA MOGLA PRVA POSLATI F-16 UKRAJINI: "Istina je, to ozbiljno razmatramo"

Iako još nije donesena konačna odluka, nizozemski premijer, Mark Rutte, kaže da njegova vlada to ‘ozbiljno razmatra‘, piše Reuters.

  • Evropa

  • 26. Maj 2023  

  • 1

Nizozemska je dala najjači signal dosada da bi u Ukrajinu mogla poslati borbene zrakoplove F-16.

Iako još nije donesena konačna odluka, nizozemski premijer, Mark Rutte, kaže da njegova vlada to ‘ozbiljno razmatra‘, piše Reuters.

Vijest stiže nakon što su Sjedinjene Države rekle da će dopustiti izvoz borbenih zrakoplova američke proizvodnje u Ukrajinu.

Nizozemska, zajedno s Velikom Britanijom, Danskom i Belgijom, pristala je obučavati ukrajinske pilote za korištenje tih aviona.

Međutim, nijedna od tih zemalja zasad se nije obvezala doista i poslati zrakoplove.

‘Ako počnete s obukom, očito je da je to nešto o čemu ozbiljno razmišljate‘, rekao je Rutte na upit novinara o slanju zrakoplova.

Smatra se da je uz Dansku, Nizozemska jedna od rijetkih zemalja koje mogu poslati borbene zrakoplove.

Velike Britanije ne koristi F-16, nego Eurofighter Typhoone i nove najsuvremenije F-35.

Prema podacima nizozemskog ministarstva obrane, Nizozemska trenutno ima 24 operativna F-16 koji će do sredine 2024. biti izbačeni iz upotrebe. Uz to imaju još 18 F-16-ica izvan operativne uporabe, a od kojih je 12 navodno namijenjeno za prodaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...