RAZA MUJANOVIĆ GOVORILA O ČUVENOJ ANEGDOTI: "To nema veze s istinom"

Njen košarkaški put bio je trnovit. Rođena je u Ratkovićima kod Brčkog, kao djevojčica od 15 godina zadužila je opremu Jedinstva iz Tuzle. S tuzlanskim timom je 1989. postala prvakinja Evrope, dva puta je to učinila s italijanskim Comom, a jedanput s Valencijom. Bila je među prvim evropskim košarkašicama u WNBA-u, kao i prvak Evropljanka koja je zaigrala u Brazilu.

  • Zabava

  • 26. Maj 2023  

  • 1

Razija Mujanović, proslavljena košarkašica, članica FIBA Kuće slavnih, tim menadžerica ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, u intervjuu za Index.hr pretresla je čitavu svoju karijeru.

Njen košarkaški put bio je trnovit. Rođena je u Ratkovićima kod Brčkog, kao djevojčica od 15 godina zadužila je opremu Jedinstva iz Tuzle. S tuzlanskim timom je 1989. postala prvakinja Evrope, dva puta je to učinila s italijanskim Comom, a jedanput s Valencijom. Bila je među prvim evropskim košarkašicama u WNBA-u, kao i prvak Evropljanka koja je zaigrala u Brazilu.

Za reprezentaciju Jugoslavije osvojila je dva evropska srebra, jedno svjetsko i jedno olimpijsko, a ratne 1993. reprezentaciju BiH vodila je do zlata na Mediteranskim igrama u Francuskoj. Najbolja evropska košarkašica svih vremena tri je puta bila proglašena za najbolju igračicu Europe. Sve uspjehe napravila je za 27 godina, koliko je trajala njena profesionalna karijera.

Popularna Raza otkrila je koliko joj je značio legendarni trener Jedinstva Miki Vuković i komentarisala laž koju je navodno izrekao tokom vrijeđanja u Šibeniku, koja je s vremenom postala urbana legenda.

- Bila sam u sedmom razredu osnovne škole kad se dogodio prvi kontakt između mene i Jedinstva. Već sam tad trebala otići u Tuzlu, međutim, zapelo je na pitanju finansija jer niko nije želio plaćati smještaj za mene i hranu. Ipak, trener prve ekipe Jedinstva Mihajlo Miki Vuković godinu dana kasnije pronašao je način da preko općine uredi način da dobijem đački dom.

- No, taj dom nisam dobila zbog košarke, koga je tada bilo briga za žensku košarku, već je Miki uspio srediti da me prime jer sam bila odlična učenica. Na polugodištu osmog razreda prešla sam u Tuzlu gdje sam odmah počela trenirati s prvom ekipom - prisjetila se Mujanović.

Ona je kazala da je Jedinstvo od tima koji je tavorio u drugoj ligi do prvaka Starog kontinenta došlo najviše zahvaljujući Mikiju Vukoviću i njegovom pomoćniku Zdravku Dugonjiću.

- Mi smo voljeli košarku, uživali smo trenirati, ali njegov entuzijazam bio je nevjerovatan. Brinuo se oko svega, često je sam plaćao neke račune kad klub nije imao para, pojedine igračice je svojim kolima vozio s treninga u mjesta udaljena i po 50 kilometara od Tuzle jer navečer nije bilo autobusa - ispričala je slavna košarkašica.

Novinar je upitao Raziju i o legendi po kojoj je ostala upamćena više nego po fantastičnoj karijeri. Dvorana u Šibeniku bila je suspendovana zbog gnusnih uvreda prema bh. košarkašici. Godinama je kružila priča da je Mujanović pogođena tim uvredama sjela u suzama na klupu, a da je trener Miki Vuković rekao "Igra, Razo, boli te ku*ac.

- Znala sam da ćete me to pitati i odmah Vam mogu reći da to nema veze s istinom. Miki tako nešto nikad ne bi prevalio preko usana. Uvijek nas je bodrio na fin, topao i strpljiv način. Često znam reći da sam imala veliku sreću što sam imala takvog pedagoga. Nikad nije opsovao, ali je znao naružiti neku igračicu kad je to bilo potrebno - negirala je sve tim menadžerica ženske košarkaške reprezentacije BiH.

Ona je govorila i o ulasku u strukture Košarkaškog saveza BiH. Smatra da je godinama bila opstruirana.

Govorila je i o sukobu s bivšim generalnim sekretartom KSBiH Amerom Čolanom, te o tome kako je tokom SP-a u Australiji namjeravala dati ostavku.

- Tokom SP-a u Australiji Čolan i ja smo bili u velikim problemima. Sazvala sam sastanak stručnog štaba i rekla sam im da bi najbolje bilo da se vratim u BiH jer to što je on radio i kako se ponašao više nisam mogla podnijeti. Tada su me molili, preklinjali da ostanem, rekli su da će se i oni vratiti kući ako odem. Pristala sam ostati, bilo bi ružno da napravimo cirkus kad smo već došli na turnir. Tamo smo se ozbiljno posvađali. Selektor i ja smo s njim nešto razgovarali, on nas nije želio ni saslušati. Sjedili smo u holu hotela i samo je ustao i otišao.

Rekla sam mu da se vrati, da završimo razgovor. Nije se ni okrenuo. Ustala sam i prišla sam mu: "Slušaj, čovječe, ja imam svoje ime i prezime. Ti ga nemaš." Tu smo završili. Više nismo razgovarali - prisjetila se Razija Mujanović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...