NOVA PROVOKACIJA MILOŠA KOVIĆA: "Ukidanje zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu potvrda suvereniteta Republike Srpske..."

Ković je rekao da jedva čeka da se vrati u Istočno Sarajevo i ponovo vidi svoje studente i kolege na Univerzitetu u tom gradu.

  • Vijesti

  • 27. Maj 2023  27. Maj 2023

  • 4

Profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Miloš Ković izjavio je da je ukidanje zabrane njegovog ulaska u BiH potvrda suvereniteta Republike Srpske i njenog prava da sama donosi odluke o tome koga želi, a koga ne želi na svojoj teritoriji. 

Ković je za Srnu istakao da je ova zabrana "bila i potvrda koliko daleko se ide u represiji protiv srpskog naroda i Republike Srpske".

-Riječ je o sprečavanju i poništavanju jednog od osnovnih i ljudskih prava, a to je pravo na slobodu misli i govora. Kažnjen sam zbog onoga što sam mislio i govorio, prije svega na univerzitetima Republike Srpske, a ako hoćete, i BiH, rekao je Ković.

On izrazio nadu da će zabrana ulaska u BiH biti ukinuta i ostalima.

-Јer, ne zaboravimo, advokat Goran Petronijević i ja nismo jedini kojima je zabranjen ulazak. Na toj listi se nalaze mladi novinar i pisac Nikola Јović, istoričar Aleksandar Raković, general /Bratislav/ Dikić, a potencijalno i neki drugi građani Srbije, naveo je Ković.

Ković je rekao da jedva čeka da se vrati u Istočno Sarajevo i ponovo vidi svoje studente i kolege na Univerzitetu u tom gradu.

- Nadam se da ću sada u Republiku Srpsku dolaziti još češće, jer sada sam još bolje razumio koliko mi ona znači, poručio je Ković.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić potvrdio je da su Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću iz Beograda ukinute mjere zabrane ulaska u BiH.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da predstavlja opasnost po bezbjednost BiH. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

"Slobodna Bosna" ranije je pisala o liku i djelu profesora Kovića koji je branio ratnog zločinca Ratka Mladića i ideju "Velike Srbije".

Više pročitajte OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...