IVICA DAČIĆ OBJASNIO: "Nećemo intervenisati na Kosovu, vojska je tu za sve scenarije"

"Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći", rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

  • Regija

  • 27. Maj 2023  

  • 3

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se podizanjem nivoa borbene gotovosti Srbija ne sprema da interveniše, već da bude u pripravnosti "za sve scenarije".

"Mi ćemo svakako zaštititi naš narod, nadamo se da do toga (potrebe za intervencijom vojske) neće doći", rekao je Dačić, koji je i generalni sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost.

Dačić je na RTS-u, komentarišući najnoviju eskalaciju tenzija na severu Kosova u petak, rekao da je to možda „jedna od najopasnijih situacija“.

"Oni udaraju u ono što je osnova opstanka srpskog naroda na severu KiM, a to je lokalna vlast koju moramo da držimo. Nije tu mešovito stanovništvo, pa da kažete da ima tu Albanaca. Trinaest Srba je glasalo na tzv. izborima. Sada imate neke nove odbornike i predsednike opština ili gradonačelnike, a od starta smo govorili da taj potez može ogromne sukobe da izazove i upozoravali smo međunarodnu zajednicu", rekao je Dačić.

On je naveo da je međunarodna zajednica ubjeđivala Beograd u suprotno.

"Kada se ovako nešto desi, kažu da nisu mogli ništa drugo, on je lud, on je skstremista i to je nova realnost koju niko ne popravlja nego kažu ‘idemo dalje", rekao je Dačić.

Istakao je da se premijer Kosova Albin Kurti stalno bavi stvaranjem kriza, a da je položaj naroda "sve gori i teži".

"Mi nismo za sukobe, mi smo za mirno rešenje svih pitanja, ali svi moraju da znaju da cela Srbija stoji iza našeg naroda na Kosovu i Metohiji, zato je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić naredio podizanje nivoa borbene gotovosti, ne jer se spremamo da intervenišemo, već da budemo u pripravnosti za sve scenarije", rekao je Dačić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...