HARIS ZAHIRAGIĆ NUDI RJEŠENJE: "Vožnja pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita treba biti proglašena krivičnim djelom"

"Također, potrebno je sve pješačke prelaze na glavnoj saobraćajnici i onima koje se priključuje na istu, označiti svjetlosnom signalizacijom", kaže Zahiragić.

  • Politika

  • 28. Maj 2023  

  • 3

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić oglasio se povodom stravične saobraćajne nesreće u kojoj je pijani i bahati vozač Armin Berberović (27), koji je vozio bez položenog vozačkog ispita, usmrtio mladu doktoricu Azru Spahić (25), i povrijedio dvije njene prijateljice.

Zahiragić je izjavio da bi vožnja pod dejstvom alkohola ili bez položenog vozačkog ispita trebala biti proglašena krivičnim djelom.

Njegov status prenosimo u cjelosti:

Završile škole, bile odlične studentice - među najboljim, mlade doktorice koje su tek krenule u život, nastradale su.
Prerano. Nepravedno.

Tuga se nadvila nad cijeli grad.

Svako, ko ima trunku empatije, zamislio je kako bi se osjećao da je njegovu porodicu pogodila takva nesreća - a mogla je, može i dalje, svaki dan...

Velika tragedija za porodice, a velika tragedija, pa i šteta, za cijelo društvo.

Kulturne, odgojene, pametne, divne i drage djevojke - lično to svjedočim, jer su kolegice i drugarice moje sestre.

Srce da ti pukne!

Čekao sam dva dana, ne želeći da politiziram nesreću, jer nismo svi isti.

Neko je na nesrećama i tragedijama smjenjivao Gradonačelnike, iako Gradonačelnik nema ništa sa tim.

Na drugim tragedijama je pravio političke kampanje i skupljao glasove.

Neću to raditi - nije časno, nije viteški, to je lešinarenje i to ne može izdobriti.

Međutim, ne može se više djelovati reaktivno, a ne mogu ni ljudi koji su na vlasti već 5. godinu i dalje glumiti opoziciju i prebacivati odgovornost na "tatine sinove" - posebno jer konkretan počinilac ovog Krivičnog djela nije "tatin sin" - baš suprotno, mislim da je on upravo zapušteni sin ne tako bogatih i odgovornih roditelja.

Mjere koje je Vlada KS donijela na današnjoj sjednici neadekvatne su.

Pokušavaju prebacivati odgovornost na policijske službenike, a oni samo provode politike koje određuje Vlada i provode propise koje donose parlamenti.

Neće, naravno i nažalost, nikakve mjere vratiti jednu, a spasiti drugu djevojku, ali mogle bi prevenirati divljanje po centru grada i spriječiti ovakve nesreće u budućnosti.

Predložit ću inkriminaciju same vožnje automobila pod dejstvom alkohola kao i vožnju bez položenog vozačkog ispita.

Sinoć je, nakon ovakve tragedije, samo za jednu noć policija evidentirala čak 12 vozača pod dejstvom alkohola i 8 njih koji su vozili bez dozvole.

Sada su to prekršaji, a koji neće prevenirati takve potencijalne ubice.

To bi trebala biti krivična djela sama po sebi, bez obzira da li je nastupila posljedica takvog ponašanja - jer kada nastupi posljedica tada je kasno.

Tada će svako 2 puta razmisliti da li će za volan sjesti pod dejstvom alkohola ili bez adekvatne vozačke obuke.
Na tome ću insistirati!

Kamere treba postaviti tamo gdje se stvarno divlja, a ne tamo gdje vlast može puniti budžet. Kamere treba da imaju preventivno, a ne represivno dejstvo!

Također, potrebno je sve pješačke prelaze na glavnoj saobraćajnici i onima koje se priključuje na istu, označiti svjetlosnom signalizacijom.

Smanjiti ograničenje na 50km/h nije adekvatno, jer upravo oni koji krše ograničenja i jesu problem, a ne oni koji ih poštuju.
I da, bez da ja kao opozicija određujem ko je to, smatram kako bi barem neko u cijelom sistemu vlasti trebao podnijeti ostavku, a neka se dogovore ko je to.

Tek kada se to desi, svako naredni ko preuzme vlast istu će shvatiti kao odgovornost i emanet.

I u uređenom sistemu nesreće se mogu desiti, tada niko iz sistema nije kriv, ali kada se dopusti da Grad postane džungla, onda to nije takav slučaj...

Molim Gospodara da se smiluje Azri i podari sabur njenoj porodici, a da primi naše dove za Almu koja se bori za život

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...