PRIJEDLOG ZA DORUČAK: Ovo jelo toliko je jednostavno, a nevjerovatno je ukusno i hrskavo (VIDEO)

Poslužite ga uz sve što vam srce poželi, a ukusnije je s nekoliko kapi limunovog soka.

  • Gastro

  • 29. Maj 2023  29. Maj 2023

  • 0

Sastojci

500 grama sira u komadu po izboru (najbolji izbor su polumasni sirevi poput goude)

3 jaja

krušne mrvice

sjemenke po želji i izboru

80 grama oštrog brašna

500 ml ulja za prženje

so po ukusu

Priprema:

1. Sir narežite na ploške debljine otprilike 1 cm te pripremite panadu tako da u jedan tanjur stavite brašno, u drugi krušne mrvice sa sjemenkama po želji i izboru (možete staviti mješavinu sjemenki crnog i bijelog sezama), a u trećem umutite jaja s malo soli.

2. Ploške sira uronite u jaja, zatim ih uvaljajte u brašno, potom u krušne mrvice te ih ponovno uronite u jaja, zatim još jednom u krušne mrvice - tako će vam panada biti čvršća, a rezultat će biti hrskaviji i ukusniji pohovani sir.

3. Nakon što ga panirate, prije prženja sir možete staviti u zamrzivač na otprilike sat vremena. Na taj će se način ravnomjerno rastopiti i zadržati oblik.

4. Ulje ulijte u dublju posudu ili tavu te ga zagrijte na srednje jakoj vatri. U vruće ulje oprezno dodajte panirane komade sira te ih pržite 5 minuta, okrećući sa svih strana dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu.

5. Pohovani sir stavljajte na tanjur ili pladanj obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio sav višak masnoće.

6. Uz pohovani sir poslužite prilog po izboru, najbolje neki umak poput tartara, a nećete pogriješiti niti ako odaberete nekakav pikantni umak od rajčice ili čak kiselo vrhnje.

Prijatno!:)

Pogledajte ovdje.   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...