BOLEST MODERNOG DOBA: Šta učiniti ukoliko vam dijagnosticiraju giht i kako se liječi… (VIDEO)

Bolest ima spontanu rezoluciju, što znači da može sama stati, ali to zavara.

  • Zdravlje

  • 30. Maj 2023  

  • 0

Zašto su je zvali "bolest bogataša"? U emisiji HTV-a Dr. Beck odgovorili su na to glavno pitanje o gihtu. Je li uzrok ove bolesti samo neumjerenost u jelu i piću ili uzroci leže i negdje drugdje? Kod gihta dolazi do upale zglobova zbog prevelike količine mokraćne kiseline u krvi. Kako se dijagnosticira i kako liječi giht? Možemo li bolest držati pod kontrolom ili prevenirati prehranom? Kako vježbe pomažu kod uznapredovale bolesti?

O gihtu su govorili fizijatar – reumatolog dr.med. Šime Mijić i nutricionistica Vedrana Škoro Rendulić.

- Bol prisutna jer naše stanice, makrofagi i neutrofili, napadnu taj kristal urata želeći ga razraditi. Oni to ne mogu na jednostavan način i onda regrutiraju ogromnu bol upalnih stanja, te se u tom malom prostoru događa upalna oluja na razini zgloba, tetiva..., oko kristala. Bolest ima spontanu rezoluciju, što znači da može sama stati, ali to zavara, rekao je Šime Mijić, dr.med., specijalist fizijatar - reumatolog.

- Kod akutne faze jako je bitno spriječiti unos namirnica životinjskog podrijetla - meso, iznutrice, suhomesnate proizvode, plavu ribu, morske plodove, alkohol, posebno pivo, gazirane sokove..., rekla je Vedrana Škoro Rendulić, mag. nutricionizma.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...