OVO SU DRONOVI KOJI SU RAZBJESNILI PUTINA: Moskvu zasulo više od 30 njih, grad u kojem se proizvode otkriva sve (FOTO/VIDEO)

Prema pisanju zapadnih medija, ovaj dron nalazi se u ukrajinskim vojnim rezervama od 2020. godine, a u zvaničnu upotrebu je uvršten krajem 2022. godine.

  • Svijet

  • 30. Maj 2023  30. Maj 2023

  • 1

Na pojedinim Twitter nalozima su se pojavile informacije da je napad na Moskvu izveden pomoću više od 30 dronova UJ-22 , čiji je proizvođač Ukrjet - fabrika za proizvodnju bespilotnih letjelica sa sjedištem u Kijevu.

Na internetu su se pojavile i fotografije ovih dronova.

Prema pisanju zapadnih medija, ovaj dron nalazi se u ukrajinskim vojnim rezervama od 2020. godine, a u zvaničnu upotrebu je uvršten krajem 2022. godine.

Kada je riječ o specifikacijama, ovaj dron može da preleti do 800 kilometara i nosi teret od 15 do 20 kilograma.

Inače, na zvaničnoj stranici Ukrjeta piše da je ovaj višenamjenski bespilotni avionski sistem u stanju da leti u bilo koje godišnje doba ili doba dana, uključujući nepovoljne vremenske uslove.

Takođe, ova letjelica može da obavlja obavještajne, tragajuće i spasilačke zadatke u interesu vojske, policije i spasilačkih službi.

Maksimalni domet kontrolisanog leta je 100 kilometara. To je maksimalna moguća udaljenost radio veze između drona i njegovog komandnog centra. Komunikacija se prenosi preko šifrovanog kanala.

Ukoliko je meta dalja od maksimalnog dometa, dron radi autonomno prateći unaprijed programirane koordinate i elevaciju. Zanimljivo je i da je u dronu instaliran sistem autopilota koji omogućava let bez GPS signala. Ova funkcija je zgodna kada neprijatelj koristi elektronske kontra mere da blokira signal. U bespilotnom režimu dron može da leti u bilo koje doba dana i sezone, pa čak i u nepovoljnim vremenskim uslovima i kada neprijatelj koristi elektronske protivmjere.

Dron ima ugrađenu kameru od 64 megapiksela, koja prenosi slike u realnom vremenu do bazne stanice.

Kada je riječ o municiji, ova letjelica može da nosi razne bombe slobodnog pada ili četiri minobacačke mine 82 milimetara, ili protivtenkovske raketne bacače RPG-7. Teret oslobađa na unapred definisanim koordinatama.

Zanimljivo je da je dron dizajniran tako da ne postoji opcija da se sa municijom sa kojom je lansiran vrati u bazu.

Naime, ako ne može da pronađe svoju metu, ispušta municiju na sigurno mjesto prije slijetanja.

Takođe, umjesto oružjem, dron se može opremiti kamerom i koristiti za izviđačke uloge.

UJ-22 može da leti najduže do sedam sati.

Dronom upravlja zemaljska posada koju čini dvoje ljudi, uključujući pilota i kontrolora tereta. Bazna stanica se može biti zasnovana na kamionu visoke pokretljivosti. Bazna stanica može kontrolisati dve do tri ove bespilotne letjelice. Za obuku operatera potrebno je mjesec dana.

Inače, ukoliko se ispostavi kao tačno da su pri napadu korišteni ovi dronovi, to će biti drugi put da su ovi dronovi preletjeli na rusku stranu. Prvi put se to dogodilo u februaru 2023. godine, kada se ovaj dron srušio u Rusiji na 100 kilometara od Moskve. Uspio je da pređe oko 460 kilometara do ruske teritorije, a da ga ruska protivvazdušna odbrana ne uništi.

Podsjetimo, kako je saopštio gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin, nekoliko zgrada u ovom gradu oštećeno je u jutarnjem napadu dronom.

„Dronovi su pogodili nekoliko zgrada u Moskvi uzrokujući „manju“ štetu i bez ozbiljnijih povreda“, naveo je.

Gradonačelnik je naglasio da tokom incidenta niko nije teže povrijeđen, a hitne službe istražuju okolnosti incidenta. Nekoliko ruskih kanala za razmjenu poruka Telegram izvestilo je da je četiri do 10 dronova napalo Moskvu.

(Nova.rs/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...