ŠOKANTAN ISTUP AMERIČKOG AMBASADORA NA KOSOVU: "Postoji opasnost da se na sjeveru Kosova uspostavi međunarodni protektorat i da se stvori nova Palestina!"

Upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de facto, a možda i de jure protektorat nad sjeverom i da "kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar".

  • Regija

  • 30. Maj 2023  

  • 7

Ambasador SAD na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da postoji velika opasnost da stranci uspostave de facto, a možda čak i de jure, protektorat nad sjeverom Kosova, prenosi prištinska Gazeta Blic.

"Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa, a to znači manje moći i ovlaštenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju", istakao je Hovenier.

Upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de facto, a možda i de jure protektorat nad sjeverom i da "kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar".

Dodao da je neophodno razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se stvari smirile.

AMERIČKE SANKCIJE ZA KOSOVO

Ambasador Hovenier je ranije danas prilikom susreta s nekoliko novinara u Prištini rekao da Vlada Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama akcije koje je poduzela u petak.

Tog su dana novi albanski gradonačelnici većinski srpskih općina na sjeveru Kosova – Zubin Potok, Leposavić i Zvečan – uz pomoć kosovske policije ušli u zgrade općina, unatoč otporu lokalnog srpskog stanovništva.

"Kad smo saznali, oštro smo reagirali protiv toga. Odluka je imala negativan utjecaj na ugled Kosova i preokrenula je napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Hovenier.

Citirao je američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena koji je rekao da će te akcije utjecati na odnose SAD-a i Kosova.

Hovenier je rekao da je otkazivanje učešća Kosova u vježbama “Defender Europe 2023” prva posljedica za Vladu Kosova u tom pogledu.

"Prvi pokazatelj toga bila je odluka generala NATO-a za jugoistočnu Evropu da otkaže učešće kosovskih snaga na Defenderu 2023, što se dogodilo tokom noći. A kao što znamo danas nije bilo niti će ih biti. Za Kosovo je ta vježba završena. Razmišljamo i o drugim posljedicama."

Rekao je da SAD razmišlja o tome kakve će posljedice imati prema Vladi Kosova u budućnosti.

"U ovom trenutku smo tražili od premijera Kurtija da deeskalira situaciju, ali on nije odgovorio na te zahtjeve. Stoga razmatramo koje će biti druge mjere. Ali, moram reći da u ovom trenutku nećete naći entuzijazam u SAD-u da odgovorite na interese Kosova, kao što je predanost državama koje ga ne priznaju, ili rad na unaprjeđenju evropskih integracija Kosova", rekao je Hovenier.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...