STIPE MESIĆ KRITIKOVAO EU: "U Bruxellesu ne vidim prave lidere, zemlje Zapadnog Balkana na nepotrebno dugom putu ka članstvu"

Prema njegovim riječima, atraktivnost EU sve više blijedi i to nije dobro, jer su kreatori Unije bili lideri i znali su šta hoće.

  • Regija

  • 31. Maj 2023  31. Maj 2023

  • 0

Bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić izjavio je danas u Skoplju da su sve zemlje Zapadnog Balkana na nepotrebno dugom putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i istakao da je Sjeverna Makedonija odavno morala da bude članica Unije, prenosi Beta.

"Zato pozivam predsjednicu Evropske komisije da učini sve kako bi zemlje Zapadnog Balkana što prije pristupile Uniji i da pokaže više empatije prema građanima ovog dijela svijeta. Videli smo na primjeru Ukrajine da put ka Evropi mora biti brži", rekao je Mesić na 6. Makedonskom energetskom forumu.

Prema njegovim riječima, atraktivnost EU sve više blijedi i to nije dobro, jer su kreatori Unije bili lideri i znali su šta hoće.

"Danas, oprostite mi, ali ja ne vidim prave lidere, ni u Evropi ni u svijetu. To su birokrate u Briselu sa velikim platama, ali ne vidim rezultate. Umjesto da se ubrza ulazak zemalja koje čekaju i pomogne im da što prije uđu u EU, gubi se atraktivnost", rekao je Mesić, a prenela agencija MIA.

Kako je ocijenio, današnje rukovodstvo EU malo usporava, umjesto da ubrza ulazak drugog dijela EU, tako da Evropa postane kontinent mira i saradnje.

"Treba ubrzati ulazak u EU. Evropa će postati veliki igrač samo ako bude ujedinjena i što je najvažnije biće kontinent mira. Da li su toga svjesni i oni u Briselu i van Brisela, drugo je pitanje, ali po onome što se radi, nemam osjećaj da neko o tome razmišlja“, istakao je Mesić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...