SKANDALOZNO: Dodikov izaslanik i zastupnik u Narodnoj skupštini u Moskvi uručio orden časti zloglasnom "Hirurgu"...

Bosna i Hercegovina je Zaldastanovu 2018. godine zabranila ulazak u zemlju.

  • Mini market

  • 01. Jun. 2023  01. Jun. 2023

  • 4

- Poslanik NPS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac uručio je u Moskvi odlikovanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Orden časti sa zlatnim zracima osnivaču i predsjedniku moto-kluba "Noćni vukovi" iz Ruske Federacije Aleksandru Zaldastanovu.

Banjac, koji je u ime Dodika jučer uručio orden Zaldastanovu, rekao je Srni da je ovo "najviše priznanje Republike Srpske nakon pet godina u rukama čovjeka koji ga je zaslužio".

"Velika mi je čast da u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predam odlikovanje Zaldastanovu. Čin predaje ordena učinio nas je srećnim i ponosnim jer nagrada, kao i pravda, uvijek dođe u ruke onog koji je zaslužuje. Veze i prijateljstvo srpskog i ruskog naroda nemoguće je ignorisati ili prekinuti", rekao je Banjac Srni.

Slika

Slika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je Zaldastanova Orednom časti sa zlatnim zracima 9. januara 2018. godine povodom proslave Dana Republike Srpske.

Bosna i Hercegovina je Zaldastanovu 2018. godine zabranila ulazak u zemlju.

Podsjetimo, “Ruski Balkan” zvala se turneja na koju su u martu 2018. godine trenali krenuti Noćni vukovi. Kolonu motociklista, bliskih Vladimiru Putinu, namjeravao je predvoditi Aleksandr Sergeevič Zaldostanov. No, odlukom Obavještajno sigurnosne agencije BiH, dan prije nego su Putinovi bajkeri trebali doći u Banja Luku, Zaldostanovu je zabranjen ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine.

“Učestvovali su u napadu na stanicu distribucije gasa Strikolkove u Ukrajini. Organizovali su napad na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju. Blisko su povezani sa ruskim specijalnim službama. Regrutovali su borce separatiste za ratište u Donjecku i Lugansku. Odgovorni su za učešće u akcijama ili politikama koje su prijetnja miru, sigurnosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine”, navedeno je u obrazloženju odluke kojom je 2014. godine tadašnji predsjednik SAD-a Barak Obama moskovske Noćne vukove stavio na crnu listu. Istom odlukom, na crnu listu je stavljen i vođa Noćnih vukova – Aleksandr Zaldostanov zvani Hirurg.

„Zaldostanov predsjedava ukupnom organizacijom „Noćnih vukova“, a neke od njegovih odgovornosti podrazumijevaju kažnjavanje grupa i članova koji nisu lojalni organizaciji „Noćni vukovi“. Tokom napada na Glavni štab ukrajinske mornarice u Sevastopolju krajem marta, koordinirao je oduzimanje ukrajinskog oružja sa ruskim snagama. Zaldostanov je označen kao vođa grupe, „Noćni vukovi“, koji je uključen u, direktno ili indirektno, akcije ili politike koje su prijetnja miru, bezbjednosti, stabilnosti, suverenosti ili teritorijalnom integritetu Ukrajine“, piše u odluci koju je potpisao predsjednik Obama.

Zaldostanov se nekoliko puta sretao i sa Miloradom Dodikom koji je od njega dobijao i poklone sa amblemima Noćnih vukova.

Vlasti Republike Srpske odlikovale su Zaldostanova Orednom časti sa zlatnim zracima za naročito isticanje i afirmaciju ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanju prijateljskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...