OTKRILI GA REVIZORI RS: Dekan fakulteta s Pala "pao" na akontacijama za službena putovanja

Akontacije isplaćivao prije izdavanja naloga i rješenja o upućivanju na službeni put

  • Hronika

  • 01. Jun. 2023  

  • 1

Dekan Filozofskog fakulteta na Palama Draga Mastilović akontacije za službena putovanja u zemlji i inostranstvu isplaćivao je prije izdavanja naloga i rješenja o upućivanju na službeni put, pokazuje izvještaj Glavne službe za reviziju RS.

Zbog ove i još niza drugih zamjerki Mastilović je pred sam istek mandata od revizora dobio mišljenje sa rezervom za finansijske izvještaje visokoškolske ustanove na čijem je čelu.

„Kod odobravanja i obračuna troškova službenog puta putni nalozi ne sadrže datume kada su podneseni na obračun, te isti nisu pravdani u roku od sedam dana nakon završetka službenog putovanja. Navedeno nije u skladu sa Odlukom o visini naknade troškova za službena putovanja u zemlji i inostranstvu za zaposlene u RS“, navodi se u revizorskom izvještaju, prenosi Capital.

Pored toga, revizori su ustanovili da su nabavke knjiga, konvektora za grijanje, mašina i uređaja, proizvodno uslužnog inventara i auto guma u vrijednosti od 7.397 KM izvršene mimo procedura i suprotno zakonu o javnim nabavkama.

„Revizijskim ispitivanjem utvrđeno je da popis imovine i obaveza nije organizovan i izvršen u skladu sa pravilnikom, jer nije izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog stanja sa stvarnim stanjem imovine i obaveza“, navodi se u izvještaju.

Takođe, precizirali su revizori, izvještaj o popisu imovine i obaveza ne sadrži podatke o datumu početka i završetka popisa, vremenu utrošenom po pojedinim fazama popisa, stručnoj, profesionalnoj kvalifikaciji i radnom angažmanu lica angažovanih na popisu, uporedni pregled stvarnog i knjigovodstvenog stanja popisane imovine i obaveza i pregled količinskih i vrijednosnih razlika između stvarnog i knjigovodstvenog stanja.

Revizori su u izvještaju naveli niz preporuka upućenih dekanu i rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„Preporučuje se rektoru i dekanu da obezbijede da se postupci i procedure popisa imovine i obaveza vrši u skladu sa pravilnikom, da se isplata akontacija za službena putovanja vrši u skladu sa propisima, da se isplate ličnih primanja vrše u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja, kao i da se nabavka roba i usluga vrši u skladu sa zakonom“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...