POSTOJI JEDNA KVAKA: Španija prva zemlja u Europi uvela menstrualni dopust

Menstrualni dopust nije uobičajena praksa.

  • Evropa

  • 01. Jun. 2023  01. Jun. 2023

  • 0

Španski zakon o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, koji uključuje pravo žena na menstrualni dopust, stupio je danas na snagu.

Prijedlog zakona odobren je u parlamentu u februaru. Ministrica za jednakost Irene Montero rekla je tada da je to "historijski dan za promociju prava žena". Od tada su usvojeni neki amandmani kojima je olakšan pristup pobačaju i promjeni spola.

Menstrualni dopust nije uobičajena praksa. Na Tajvanu žene mogu ostati kod kuće samo tri dana na godinu i tada dobivaju samo 50 posto plaće. U Južnoj Koreji poslodavci moraju dati ženama slobodan jedan dan na mjesec ako one to zatraže, ali zakon ne regulira tko to plaća.

Da bi ostvarile pravo na menstrualni dopust, žene u Španiji trebaju odobrenje ljekara. Trajanje dopusta u načelu nije ograničeno. Po zakonu, ovisi o tome koliko žena ima bolne menstruacije i koliko dana bolovi traju. Troškove dopusta pokriva država, prenosi Hina. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...