SLAVEN RAGUŽ DEMANTOVAO ČOVIĆEV HDZ DA S NJIMA ULAZI U VLAST U HNK: "Nećemo spašavati SDA od potopa"

Tvrdi da HRS neće učestvovati u formiranju Vlade HNK te da ima obavezu demantovati izjave dužnosnika HDZ-a koji navode da imaju njihovu podršku.

  • Politika

  • 02. Jun. 2023  

  • 3

Trakavica zbog formiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu se nastavlja novim obratom. Lider Hrvatske Republikanske stranke Slaven Raguž je demantovao predsjednika HDZ-a BiH u HNK Stjepana Boškovića da će u vlast s njima po računici u kojoj je SDA.

"Mi smo sudjelovali u razgovorima vezan za formiranje vlasti, jer smatramo to kao jedan vid odgovornosti prema ljudima koji su za nas glasali. Ne bježimo od odgovornosti bez obzira što imamo negativna iskustva sa HDZ-om BiH, počevši od samog izbornog dana i svih izbornih prevara koje su se dogodile, pristali smo na razgovor, ali ne na osnovama matematike i zbrajanja ruku, nego da razgovaramo o programu. Ono što smo posebno naglasili u tim razgovorima je da niko ne može računati na ruke zastupnika HRS", rekao je Raguž za Klix.ba.

Tvrdi da HRS neće učestvovati u formiranju Vlade HNK te da ima obavezu demantovati izjave dužnosnika HDZ-a koji navode da imaju njihovu podršku.

"Suludo je govoriti da će HRS spašavati SDA u ovom kantonu, nakon svega što se dešavalo i u Parlamentu Federacije BiH, gdje sam ja lično bio protiv instaliranja i uvlačenja te stranke u izvršnu vlast imenovanjem Refika Lende za potpredsjednika Federacije BiH, pa sve po vertikali što se dešava preko kantona po do Gradskog vijeća Grada Mostar gdje SDA najlošijim pridjevima govori o HRS-u", podvukao je Raguž.

Ističe da je HRS otvorio vrata u razgovorima o formiranju vlasti na temeljima programa gdje su formirali cijeli set antikorupcijskih zakona po uzoru na Kanton Sarajevo, te nisu govorili o zbrajanju ruku što je kako navodi glavna tema razgovora u tom kantonu.

"Prema tome zaista je bilo suludo razmišljati da ćemo mi u ovom kantonu spašavati SDA od potopa, pogotovo što nema korupcijske afere u kojoj članovi te stranke nisu akteri, što ovih dana izlazi na površinu. Bilo kakvo sudjelovanje u toj politici značilo bi gaženja načela zbog kojih je HRS i postao kao politička stranka, jer nam je cilj mijenjati društvo, a ne popunjavati pozicije i raditi ono što rade politike strukture protiv kojih se borimo", poručio je lider HRS-a.

Podsjetimo da su pregovori o formiranju vlasti u HNK vođeni prošlih dana i da se HDZ-a BiH izjasnio kako je ulasku u vlast najbliža SDA, te da imaju podršku HDZ-a 1990 i HRS.

Također je iz HDZ-a najavljeno da će tokom današnjeg dana objaviti rezultate pregovora i političke partnere s kojima će formirati vlast u tom kantinu, a već nekoliko puta prolongirane objave koje se u Hercegovini mjesecima iščekuju, još su neizvjesne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...