JAVNE LIČNOSTI U SRBIJI USTALE PROTIV VUČIĆA: Na današnjim protestima u Beogradu govorit će Bjelogrlić, Kesić, Ivanović...

Vlast je krenula u otvorene napade na glumce i druge javne ličnosti koji su podržali proteste

  • Regija

  • 03. Jun. 2023  03. Jun. 2023

  • 3

Na protestu “Srbija protiv nasilja”, koji se održava u 18 sati ispred Skupštine Srbije, okupljenim građanima će se obratiti glumci Svetlana Ceca Bojković, Dragan Bjelogrlić, kao i TV voditelji Zoran Kesić i Ivan Ivanović.

Uporedo sa pokretanjem najvećih građanskih protesta od 5. oktobra, vlast je krenula u otvorene napade na glumce i druge javne ličnosti koji su podržali proteste, piše Nova.rs.

Među prvima koji je otvoreno krenuo u progon glumaca bio je šef Izvršnog odbora SNS Darko Glišić, koji im je poslao poruku da „ukoliko im se ne sviđa država, mogu da odu u drugu“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je da su glumci dvolični jer napadaju režim i vlast, a dobijaju nikad više novca, dok je poslanica SNS Nataša Jovanović bila još direktnija: nazvala ih je šljamom, na šta je opozicija burno reagovala u Skupštini. Dio glumaca, koji je od starta podržao mirne proteste “Srbija protiv nasilja” nakon ovakvih izjava dobio je novo pogonsko gorivo da izađe u šetnju i odbrani profesiju i dostojanstvo.

Glumci su pročitali proglas u Ateljeu 212, gdje su naveli da se „zahuktava hajka koja nema pandana u historiji srpskog pozorišta, filma i televizije“.

Nakon otvorenog napada na glumačku profesiju, predstavnici ove grane umjetnosti odlučili su da se njihov glas još više čuje, pa će se na protestu „Srbija protiv nasilja“ obratiti Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić.

Glumica Svetlana Ceca Bojković rekla je za Nova.rs, povodom najave da će govoriti na predstojećem protestu „Srbija protiv nasilja“, da aktuelna vlast u svom stalnom podsticanju raskola u narodu pokušava da podijeli i glumce, te da vrijeđa sve građane koji protestuju tvrdnjom da su izmanipulisani od strane opozicije.

“Poslije ovih tragedija i našeg mirnog protesta zbog kog su optuživali da smo lešinari i hijene, vladajuća partija i dalje izaziva nas normalne i poštene građane Srbije. Oni, kad bi vodili računa, ne bi radili ovako kao što rade. Oni i dalje nas optužuju za podjele, nas optužuju za neki lažni elitizam, a oni s druge strane rade ovo što rade i prave sve dublje podjele. Ja ne znam da li je u pitanju neznanje, neinteligencija ili je sve ovo namjerno i tendenciozno. Čak se ide dotle da oni hoće da podjele i glumce“, rekla je Bojković uoči protesta.

Osim Bojković, na protestu će se obratiti i Dragan Bjelogrlić, koji je ranije upitao da li se to glumcima priprema „Kristalna noć“, koja simbolizuje masovno stradanje Jevreja.

Na protestu će se građanima obratiti i sinovi tragično stradale na naplatnoj rampi u Doljevcu Stanike Gligorijević, Milutin i Aleksandar.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...