"TURSKA JE DANAS SNAŽNIJA NEGO JUČER": Turski predsjednik Erdogan predstavio novi kabinet

Jedina dva imena koja ostala iz prethodnog kabineta su ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy i ministar zdravstva Fahrettin Koca.

  • Svijet

  • 03. Jun. 2023  

  • 0

Recep Tayyip Erdogan je, nakon što je danas svečano položio zakletvu za treći mandat predsjednika Turske, imenovao novi kabinet koji ima 17 ministara, javlja Anadolija.

U obraćanju na konferenciji za medije u Predsjedničkoj palati u Ankari, Erdogan je istakao kako je Turska danas snažnija nego jučer.

"Turska je danas snažnija nego jučer, kao i naša demokratija. Zajedno ćemo i dalje služiti Turskoj“, rekao je Erdogan. Zahvalio je svim ministrima koji su bili u prethodnom kabinetu, a potom saopćio i imena ministara koji će činiti novi kabinet.

Na mjesto potpredsjednika Turske imenovan je Cevdet Yilmaz.

Ministarstvo pravde povjereno je Yilmazu Tuncu, dok će Mahinur Ozdemir Goktas obnašati funkciju ministrice porodice i i socijalne službe.

Hakan Fidan, dugogodišnji šef Obavještajne službe Turske preuzeo je poziciju ministra vanjskih poslova, dok je na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova imenovan Ali Yerlikaya, bivši guverner Istanbula.

Ministarstvo trezora i finansija preuzeo je Mehmet Simsek, poznato ime na turskoj političkoj sceni. Simsek je ranije obnašao dužnosti ministra finansija i ekonomije u mandatima Erdogana kao premijera Turske prije prelaska države na predsjednički sistem upravljanja. Simsek je također obnašao funkciju zamjenika premijera.

Poziciju ministra okoliša, urbanizacije i klimatskih promjena obnašat će Mehmet Ozhaseki, a na čelu ministarstva energetike i prirodnih resursa bit će Alparslan Bayraktar.

Ministarstvo omladine i sporta preuzeo je Osman Askin Bak, dužnost ministra poljoprivrede i šumarstva će obnašati Ibrahim Yumakli, dok će na čelu ministarstva industrije i tehnologije biti Mehmet Fatih Kacir.

Ministarstvo nacionalne odbrane preuzeo je Yasar Guler, turski general i dosadašnji načelnik Generalštaba turske vojske.

Ministarstvo transporta i infrastrukture pripalo je Abdulkadiru Uralogluu, na čelu Ministarstva obrazovanja ĆE biti Yusuf Tekin, ministarstvo rada i socijalne sigurnosti pripalo je Vedatu Isikhanu, a Ministarstvo trgovine Omeru Bolatu.

Jedina dva imena koja ostala iz prethodnog kabineta su ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy i ministar zdravstva Fahrettin Koca.

Erdogan je danas položio zakletvu za svoj treći mandat predsjednika Turkiye, i drugi nakon prelaska zemlje na predsjednički sistem upravljanja.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...